© Jaume Olivet 2018
© Jaume Olivet 2018

TERRASSA - Dissabte 17 de novembre de 2018.

Un passeig per conèixer el barris de la nostra ciutat, avui Les Arenes - La Grípia - Can Montllor.

Hem sigut 15 persones:

En Ferràn Peña (ànima del projecte, ha estudiat i diseñat la ruta).
María, Sandra, Matilde García, Raquel, Montse i Maru Olivet, Dèbora i Iban, Angel Folch, Angel Casas (fotografies), Llorenç Pomar (fotografies), Dídac Romera, mossén Toni Deulofeu i Jaume Olivet (fotografies i web)… Vull afegir també a una persona molt popular al barri i simpàtica que es diu Paco, ens hem anat trobat durant el trajecte.

Bé, jo també hi inclouria en Fernando Font de Gayà a qui no vaig veure però que ens ha fet un dels seus dibuixos!


A continuació les galeries que resumeixen el que ha donat de sí la Ruta pel barri de Les Arenes-La Grípia-Can Montllor.
Nota: Com sempre, en color negre tenim el resum de la ruta d'en Ferran Peña i en color blau opinions afegides d'un servidor, Jaume Olivet.

© Jaume Olivet 2018

CONTINGUT:

- Ruta: El dibuix d'en Fernando Font de Gayà.
- Ruta: Santa Maria de Les Arenes (5 galeries).

- Ruta: Galeria de l'amiga Matide Garcia.
- Ruta: Galeria de l'amic Llorenç Pomar.
- Ruta: Galeria de l'amic Angel Casas.

- Varis: El meu àlbum de cromos.
- Varis: Cronologia de les actualizacions.© Jaume Olivet 2018


L'amic Fernando no va poder ser present però això no ha estat escusa perquè no ens fes un dibuix.

© Fernando Font de Gayà 2018

Tornar a El Barri de Les Arenes - Tornar a l'inici - Tornar a contingut.

© Jaume Olivet 2018

RUTA PELS BARRIS DE:
LES ARENES - LA GRÍPIA - CAN MONTLLOR


Abans de començar amb la Ruta - Santa Maria de Les Arenes, una galeria que ben bé no és de la Ruta en sí, però que ens servirà per coneixer una mica millor com és el Barri que visitem, una mica de la seva història i el que veurem a la ruta que ens proposa en Ferran. L'història del barri en un graffiti.


© Jaume Olivet 2018

Galeria: L'història en un graffiti.
Tornar a: El Barri de Les Arenes - Inici - Contingut.Les Arenes – la Grípia – Can Montllor és un barri de Terrassa situat a l'extrem oriental del districte 6 o del Nord-est, al marge esquerre de la riera de les Arenes. Està conformat per les barriades de les Arenes (al sud i a l'oest, vora la riera i la via del tren), la Grípia (a l'est, vora el torrent homònim) i Can Montllor (a la part nord, vora la carretera), llocs que li donen nom.

El conjunt està limitat al nord per la carretera de Castellar, al sud pel passeig Vint-i-dos de Juliol i la via del ferrocarril Barcelona-Manresa, i a l'oest per l'avinguda del Vallès. A l'est, entorn del torrent de la Grípia, els límits són imprecisos. Al sud de les Arenes, el 3 de març del 2008, va entrar en funcionament la nova estació de ferrocarril de Terrassa Est.

Les Arenes pren el nom de la riera al vessant esquerre de la qual, prop del pont del ferrocarril, es van començar a establir els immigrats després de la Guerra Civil. No fou, però, fins a partir dels anys 50, que pren embranzida l'autoconstrucció de cases, que configurarà una barriada marginal, sense aigua, llum ni serveis de cap mena, que en un primer moment fou anomenat el Poble Sec, o Pueblo Seco en castellà.

La Grípia es diu així pel torrent que neix a la Font de l'Espardenyera, prop de Matadepera, i que baixa fins a confluir amb el torrent de la Batzuca en direcció al Besòs; aquests torrents són els únics del terme de Terrassa que no pertanyen a la conca del Llobregat. El barri es va formar entorn dels blocs d'habitatges aixecats per una constructora municipal i coneguts com els pisos de la Grípia.

Can Montllor és el nom d'una masia del segle XVI, avui en preocupant estat d'abandonament, que ha tingut diferents usos –mas, restaurant–, situada al nord del barri, als afores, prop de la carretera de Castellar, i que li ha donat nom. La primera casa que va aparèixer a la barriada era un bar que servia als soldats d’un campament militar que hi havia instal•lat. Arran de la construcció dels pisos de Sant Llorenç, es van començar a aixecar les primeres cases a banda i banda de la carretera, que es van anar estenent cap a llevant fins a entroncar amb les de la Grípia i les Arenes, amb què es va acabar configurant el conjunt actual.


© Jaume Olivet 2018

Galeria: Ruta - Santa Maria de Les Arenes - Part 1.
Tornar a: El Barri de Les Arenes - Inici - Contingut.© Jaume Olivet 2018

Galeria: Ruta - Santa Maria de Les Arenes - Part 2.
Tornar a: El Barri de Les Arenes - Inici - Contingut.© Jaume Olivet 2018

Galeria: Ruta - Santa Maria de Les Arenes - Part 3.
Tornar a: El Barri de Les Arenes - Inici - Contingut.© Jaume Olivet 2018

Galeria: Ruta - Santa Maria de Les Arenes - Part 4.
Tornar a: El Barri de Les Arenes - Inici - Contingut.

© Jaume Olivet 2018

GALERIES DELS AMICS

© Matilde Garcia 2018

Galeria: Ruta - Santa Maria de Les Arenes - Matilde Garcia.
Tornar a: El Barri de Les Arenes - Inici - Contingut.

© Matilde Garcia 2018

Galeria: Ruta - Santa Maria de Les Arenes - Llorenç Pomar.
Tornar a: El Barri de Les Arenes - Inici - Contingut.

© Angel Casas 2018

Galeria: Ruta - Santa Maria de Les Arenes - Angel Casas.
Tornar a: El Barri de Les Arenes - Inici - Contingut.

© Jaume Olivet 2018

La riera de Les Arenes és amb tota seguretat un dels reptes urbanístics pendents i urgents de la ciutat de Terrassa que haurà d'abordar en un futur, desitjablement, no gaire llunyà. Un espai que ha mantingut històricament una relació molt complicada amb la ciutat. El creixement urbà de Terrassa va saltar per sobre de la riera, però en canvi no ha sabut mai com aproximar-se i relacionar-se amb ella ni amb la gent que i viu al costat. Tant de bo que aquesta ruta que acabem de fer amb tot el nostre afecte i sentiment serveixi per alguna cosa.

Amics:

Hi ha una llarga història que arrenca fa més de 60 anys amb l'arribada de milers d'emigrants de tot Espanya, que a la recerca d'unes millors condicions de vida, es van anar instal•lant en els marges de la riera de les arenes. Van extreure de la mateixa riera la matèria primera per a la construcció de les seves barraques, que de manera anàrquica va donar recer a la primera comunitat que va albergar aquest barri; però més tard molts d’ells perdrien la vida en la tràgica riuada del 24 de setembre de 1962.

El nostre reconeixement a aquestes persones valentes i treballadores, per tot el que han lluitat i per tot el que han aportat i continuen aportant tan a nivell cultural com humà.

Moltes gràcies: A la nostra amiga Raquel Pérez Romero, a la Sandra de la Associació de Veïns de les Arenes - Can Montllor i La Grípia, a l'equip de la Ràdio del barri - Ràdio Star. Moltes gràcies també al mossén Toni Deulofeu de la Parròquia de Santa Maria de Les Arenes per rebre'ns i compartir amb nosaltres. Moltes gràcies a tots.

El Jaume i un servidor us donem les gràcies a tots vosaltres, amics, per assistir un cop més, i per la vostra aportació que sempre és lo millor. Una abraçada molt forta.


© Jaume Olivet 2018

- El grup d'amics -

© Jaume Olivet 2018

EL MEU ÀLBUM DE CROMOS

El meu àlbum de cromos és un projecte que vaig possat en marxa el passat 1 de gener de 2017. Estic fotografiant gent que viu, treballa, o fa alguna activitat a la nostra ciutat. I entre els cromos que faré aquest grup d'amics de les Rutes Culturals i fotogràfiques de Terrassa també té el seu racó. L'àbum s'anirà ampliant, si algú no surt i vol sortir, només ha de dir-l'ho

© Jaume Olivet
Veure: Àlbum - Amics de rutes misteris de Terrassa .
Tornar a l'inici - Tornar a contingut.


© Jaume Olivet 2018

CRONOLOGIA DE LES ACTUALITZACIONS

El que ve a continuació és una relació de les actualitzacions que he fet en aquest apartat per ordre cronològic. No té més importància, però per a mi és molt útil.

- El dia 13/12/2018: Galeria: La Ruta - Part 5 - Angel Casas.
- El dia 13/12/2018: Galeria: La Ruta - Part 5 - Llorenç Pomar.
- El dia 13/12/2018: Galeria: La Ruta - Part 5 - Matilde Garcia.
- El dia 12/12/2018: Galeria: La Ruta - Part 4.
- El dia 07/12/2018: Galeria: La Ruta - Part 3.
- El dia 06/12/2018: Galeria: La Ruta - Part 2.
- El dia 29/11/2018: Galeria: La Ruta - Part 1.
- El dia 28/11/2018: Galeria: L'història en un graffiti.
- El dia 28/11/2018: Reportatge: Ruta - Sant Maria de Les Arenes.

Tornar a l'inici - Tornar a contingut.

© Jaume Olivet 2018

Si vols pots:
Veure apartat: Ruta Cultural i Fotogràfica de Terrassa .
Seguir les novetats pel Facebook. On? FOTO Jaume Olivet
Seguir les novetats pel Telegram. On? FOTO Jaume Olivet
Tornar a l'inici - Tornar a contingut.

© Jaume Olivet 2018

Contador:
Counter
© Jaume Olivet 2016