© Jaume Olivet 2018

© Jaume Olivet 2018

RUTA CULTURAL BARRIS DE TERRASSA
Santa Maria de Les Arenes - Part 1
Dissabte 17 de novembre de 2018.

© Jaume Olivet 2018© Jaume Olivet 2018

Ens trobem a l'estació de Terrassa Est.
Passeig del Camp del Roure -Terrassa.
Està situada a l'est de Terrassa entre els barris de la Grípia i Torre-Sana. És una estació en trinxera a la qual s'accedeix a través d'un edifici de vidre i metall, d'aspecte senzill i funcional situat sobre les vies.

Comencem la nostra ruta pujant direcció nord per el Passeig del Camp del Roure. Les construccions són modernes i la zona enjardinada. Quan arribem a l'alçada del Passatge dels Pirineus girem a l'esquerra fins arribar al carrer Aneto que tornem a pujar en direcció nord de nou fins arribar al Camí de la Grípia que és un carreró.© Jaume Olivet 2018

© Jaume Olivet 2018

Camí de la Grípia

Entrem al Camí de la Grípia pel carrer de l'Aneto, és un carreró que ens porta fins el carrer del Canigó. Pren el nom del Torrent de la Grípia que neix prop de Matadepera i desemboca al vessant del Besòs. Es respira certa calma i tranquil•litat i la majoria de les cases són de construcció antiga. Observem que des d'una finestra molt petita surt fum, i un senyor en treu el cap, ens mira i ens fa una llengota és el Paco.

Sortim davant mateix de la Parròquia de Santa Maria de Les Arenes.


© Jaume Olivet 2018

© Jaume Olivet 2018

© Jaume Olivet 2018

Parròquia de Santa Maria de Les Arenes

© Jaume Olivet 2018

Setmana Santa es viu amb passió a Les Arenes.

Hem estat rebuts per mossèn Deulofeu, rector de la parròquia. Una persona que coneix molt bé la història, la gent i l’esperit del barri. Ens ha explicat amb molt d'afecte com viuen la Setmana Santa la majoria de persones del barri, el seu sentiment i l’origen d´aquest sentiment. També hem parlat de “la saeta”: Les "saetas" són freqüents al pas de les imatges a la processó, unes vegades apagades pel soroll ambiental o per la banda de música i altres enmig del silenci, representen una combinació confusa de sentiment, art i devoció.

També ha estat amb nosaltres la Raquel Pérez una persona molt implicada amb la parròquia.

La parròquia, cada any es prepara per acollir cants, misses, benedicció de palmes i el punt culminant, la Processió del Encuentro i la Dansa de la Mort. Mossèn Deulofeu, rector de la Parròquia Mare de Déu de Les Arenes, organitzadora de la Processó del Encuentro, està acompanyat del president de la Coordinadora d’Entitats Andaluses de Terrassa. Una persona responsable en representació de la germandat de la ‘Virgen de las Angustias’ del Centro Cultural Andaluz Nueva Carteya. Un altre en representació de la germandat del ’Nazareno’ del Centro Cultural Andaluz de Priego de Córdoba a Terrassa i per últim la representació de la germandad del ‘Nuestro Padre Jesús Cautivo i Maria Santísima de Las Arenas’ són els centres o persones implicades. S'inicien els actes amb el Pregó a l’església de Santa Maria de Les Arenes i acostuma a ser a càrrec de La Casa de Priego i la Hermandad del Cristo Nazareno. A la Casa de Andalucía Nueva Carteya fan el tradicional Certamen de Saetas que és molt interessant.

El dijous sant a finals de la tarda fan la processó del Encuentro.

La processó del Encuentro que compta amb la participació del Señor Cautivo, Cristo Nazareno, Virgen de las Angustias i Cruz de Guía. També assisteixen algunes bandes de música, els armats (romans), els nazarens i les peinetes de cada germandat.

Ja cap a les 22.00 hores el bisbe presideix la benedicció dels Tres Passos i molt més tard és el torn de la Dansa de la Mort a l’entrada de l’església, amb el passadís dels armats i les salves dels trabucaires.

El Diumenge toca missa infantil de rams. Cap a mig matí fa la sortida la processó de l’església de Santa Maria de les Arenes direcció plaça García Lorca. És allà on es fa la benedicció de les palmes.© Jaume Olivet 2018

© Jaume Olivet 2018

© Jaume Olivet 2018

© Jaume Olivet 2018

© Jaume Olivet 2018

En mossèn Deulofeu explicant l'ornamentació d'aquesta imatge de la Verge i les diferències entre les ornamentacions de les imatges andaluses amb les imatges d'altres llocs.© Jaume Olivet 2018

© Angel Casas 2018

© Jaume Olivet 2018

© Jaume Olivet 2018

© Jaume Olivet 2018

© Jaume Olivet 2018

Si vols pots:

Veure el reportatge: Ruta - Santa Maria de Les Arenes.
Veure l'apartat: Ruta Cultural i Fotogràfica de Terrassa.
Seguir les novetats pel facebook. On? FOTO Jaume Olivet
Seguir les novetats pel Telegram. On? FOTO Jaume Olivet
Pujada el dijous 29 de novembre de 2018.

© Jaume Olivet 2018
Contador:
Counter
© Jaume Olivet 2016