© Jaume Olivet

© Jaume Olivet

TERRASSA - Dissabte 3 d'octubre de 2015.

El Bitxo del Torrent mitjer, coincidint amb el seu 30 aniversari, organitza una Trobada de Bestiari del Vallès i Maresme.


© Jaume Olivet

CONTINGUT:

- Galeria: Les Besties participants .
- Galeria: Argentona - La Polseguera d'Argentona .
- Galeria: Caldes - Godra, la Quimera de Caldes .
- Galeria: Canovelles - El Gos Can Cerber de Canovelles .
- Galeria: Cardedeu - El Verro de Cardedeu .
- Galeria: Castellar - La Vibria de Castellar .
- Galeria: Castellbisbal - La Cuca de Castellbisbal .
- Galeria: Cerdanyola - La Martineta de Cerdanyola .
- Galeria: Granollers - El Drac de Granollers .
- Galeria: Martorelles - La Marta de Martorelles .
- Galeria: Montcada - El Drac Joan .
- Galeria: Montmeló - El Vibrot de Montmeló .
- Galeria: Montornés - El Ceballot de Montornés .
- Galeria: Parets - La Béstia de Parets .
- Galeria: Sabadell - El Drac Antonot .
- Galeria: Sabadell - El Gripau de les Bruixes del Nord .
- Galeria: Santa Perpétua - El Drac Pepa .
- Galeria: Terrassa - El Bitxo del Torrent Mitger .
- Galeria: Terrassa - El Drac de Terrassa .
- Galeria: Terrassa - El Drac Baluk Astharot .
- Galeria: Terrassa - El Drac Rajanet .
- Galeria: Terrassa - La Papallona de Sant Pere .

- Galeria: Lliurament dels recordatoris de la Trobada .
- Galeria: Dinar de colles .
- Galeria: Inauguració del mural del Bitxo .
- Galeria: Imatges de la Trobada .

- Apartats: Les figures de Terrassa .
- Informació: Cronologia de les actualitzacions .

CONTINUARÀ.

© Jaume Olivet

LES BESTIES QUE PARTICIPEN

Dintre d'aquesta galeria podreu veure totes les besties que han asistit a aquesta Trobada de Bestiari del Vallès i Maresme 2015.

© Jaume Olivet

Galeria: Totes les besties asistents.
Tornar a l'inici - Tornar a contingut.

© Jaume Olivet

LA POLSEGUERA D'ARGENTONA

Obra d'en Marc Sala i Audet a l'any 2007-2008, medeix 150 cm d'ample, 260 cm d'alt i té 14 punts de foc. Pertany a la colla de Diables d'Argentona amb 80 membres. La Polseguera es va estrenar per la Festa Major de Sant Julià (d'Hivern) del 2008, la iniciativa sorgeix de la colla de Diables d'Argentona, que anteriorment ja disposava d'un cap de truja amb ball propi.

El nom de Polseguera ve donat per la llegenda que otorga el mot de repicatruges als visitants d'Argentona. Al poble s'esperava la visita del bisbe de Barcelona, el campaner al veure la polseguera que s'aixecava camí enllà, va fer repicar les campanes. Quina va ser la sorpresa que entrar al poble no era el carruatge del bisba sinó un carro amb dues truges ben bacones!.

© Jaume Olivet

Galeria: La Polsaguera d'Argentona.
Tornar a l'inici - Tornar a contingut.

© Jaume Olivet

GODRA, LA QUIMERA DE CALDES

Obra de Dolors Sans a l'any 2000 a iniciativa del Ball de Diables de Caldes de Montbui. Esta fet de fibra de vidre, té 28 punts de foc i pesa 62 Kg. Fa 240 cm d'alçada, 240 cm de llargada i 120 d'amplada. Es va idear una bèstia que incorporès la figura del lleó, simbol de la principal font termal de la vila, i la de Ratapenada, que tradicionalment està vinculada a la simbologia local. El resultat va ser una quimera, un monstre mitilògic, meitat lleó meitat serp relacionada amb les portes de l'infern. A Caldes s'explica que és l'esperit malèvol de la Font del Lleó, que desperta dos cops a l'any: pel ball que precedeix els versots de Festa Major i durant l'Escaldàrium, la festa del foc i l'aigua, que narra el naixement de l'aigua termal (el segon dissabte de juliol).

© Jaume Olivet

Galeria: Godra, la Quimera de Caldes.
Tornar a l'inici - Tornar a contingut.

© Jaume Olivet

EL GOS CAN CERBER - CANOVELLES

Obra de Dolors Sans Osete a l'any 2003, esta fet de fibra de vidre, té 15 punts de foc i es necessita 2 persones per portar-lo. El Gos Can Cerber de Canovelles té tres caps de gos llebrer i del seu cos li surten 5 serps. És el gos defensor de la porta de l'infern segons la mitologia. Es Can és el nom amb que es coneix Canovelles donant amb el ramat d'ovelles el nom complert a Can Ovelles.
Les actuacions més destacades son la Festa Major de Canovelles i diverses Mostres de Bestiari de Catalunya. Té un Ball propi composat per Enric Montsant.

© Jaume Olivet

Galeria: El Gos Can Cerber de Canovelles.
Tornar a l'inici - Tornar a contingut.

© Jaume Olivet

EL VERRO DE CARDEDEU - CARDEDEU

Obra d'en Ramon Aumedes a l'any 1997, medeix 105 cm d'ample, 270 cm de llar i 132 cm d'alt, té 6 punts de foc i pesa 48 kg. El Verro pertany a la colla de Diables de Cardedeu i té el seu propi acompanyament musical, el - Ball del Verro - obra d'en Cesc Alexandri a l'any 1998. A l'any 1996 els Diables de Cardedeu engendràrem el que avui és el Verro, disseny original d'Agustí Ors i construit per Ramon Aumedes, la bèstia és un senglar per la proximitat de Cardedeu amb el Montseny i perquè aquesta és la bèstia que, avui per avui, fa malbé les collites, constitueix una persecució constant de caçadors i pot ser considerada el major perill dins els boscos del Vallès.

© Jaume Olivet

Galeria: El Verro de Cardedeu.
Tornar a l'inici - Tornar a contingut.

© Jaume Olivet

LA VIBRIA DE CASTELLAR - CASTELLAR

Obra d'en Joan Parera Datzira a l'any 1995, medeix 160 cm d'ample, 180 cm de llar i 300 cm d'alt, té 12 punts de foc i pesa 90 kg, s'arrosega amb rodes. Corrien temps de sarraïns a Catalunya i des de l'Àfrica, aquests van dur una vibria, un tipus de drac d'alló més ferotge, per vengar-se de les seves derrotes davant els cristians. De petita l'alimentaren, a la cova de Santa Agnès, amb bestiar, fins que va adquirir enormes dimensions. Un cop privada de menjar, la vibria es va posar a recercar l'aliment per les terres de l'entron de Sant Llorenç del Munt acabant amb els seus ramats i malmetent les collites.

Les queixes van arribar a les orelles del bon comte de Barcelona Sunifred. Aquest, valent com era, va ser qui va matar el Drac.

© Jaume Olivet

Galeria: La Víbria de Castellar.
Tornar a l'inici - Tornar a contingut.

© Jaume Olivet

LA CUCA DE CASTELLBISBAL

Construida a l'any 1979, el cap pesa 20 Kg. Es portada per 8 persones: 16 cames, calçades amb espardenyes que la fan bellugar, serpentejar àgilment carrer amunt i carrer avall, un espectacle realment diferent, no es pot treure la vista de sobre de la cuca per que mai saps el que farà ni cap on girarà.
La llegenda del poble de Castellbisbal diu que els castellbisbalencs vam acollir al diable que havia sortit escaldat de Martorell, i com que el van tractar tant bé, va decidir tenyir la terra de color vermell per distingir als vilatans pel color dels seus peus (d'aqui el mot Patarroig) i així protegir-los.

© Jaume Olivet

Galeria: La Cuca de Castellbisbal.
Tornar a l'inici - Tornar a contingut.

© Jaume Olivet

LA MARTINETA DE CEDANYOLA

Construida a l'any 2005 per l'Associació Cultural la Verema. Pesa 20 Kg. Fa 180 cm de llargada, 90 cm d'amplada i 180 cm d'alçada. Amb 13 punts de foc, la Martineta de Cedanyola és de cartró i fibra de vidre i es carregada interiorment per una persona. L'actuació més important Roser de Maig i Sant Martí.

© Jaume Olivet

Galeria: La Martineta de Cerdanyola.
Tornar a l'inici - Tornar a contingut.

© Jaume Olivet

EL DRAC DE GRANOLLERS

Construit per Ramon Aumendes a l'any 1990. Pesa 63 Kg. Fa 283 cm de llargada, 172 cm d'amplada i 296 cm d'alçada. Amb 12 punts de foc 4 d'ells al cap, el Drac de Granollers neix per commemorar el 5è aniversari de la Colla de Diables i està basat en la idea de la colla de fer un drac tricèfal. És una peça clau del correfocs de Granollers a la Festa Major dels Blancs i els Blaus, té dos balls propis, composats per Lluís Soler i són interpretats pels grallers que l'acompanyen sempre en les seves actuacions. A part de participar activament a la Festa Major com a element que finalitza el correfoc, organitza, cada any, la Mostra de Bestiari de Foc dins el marc de la Fira i Festes de l'Ascensió de Granollers.

© Jaume Olivet

Galeria: El Drac de Granollers.
Tornar a l'inici - Tornar a contingut.

© Jaume Olivet

LA MARTA DE MARTORELLES - MARTORELLES

Obra d'en Ramon Aumedes a l'any 2001, medeix 270 cm d'alçada, té 12 punts de foc i pesa 30 Kg. Pertany al Grup de Diables LLamps i Trons de Martorelles amb 85 socis. La construcció es va idear tot recollint la llegenda popular sobre l'origen del nom del poble, relacionat amb la creença de l'existència de gran abundància de martes al terme. L'actuació més important es la concentració de bèsties a la Plaça de la Virreina a Barcelona.

© Jaume Olivet

Galeria: La Marta de Martorelles.
Tornar a l'inici - Tornar a contingut.

© Jaume Olivet

EL DRAC JOAN DE MONTCADA I REIXAC

Obra d'en Gabriel Ruiz a l'any 1988, medeix 210 cm de llarg, 120 cm d'amplada i 170 cm d'alçada. Té 8 punts de foc a la boca i 4 ala cua. Pertany als Dracs i diables de Can Sant Joan a Montcada, que entre músics, colla gran, colla infantil i drac, actualment son uns 80 membres. El seu primer correfoc va ser el 23 de juny de 1988 per les festes del Barri. Ha participat en nombrosses actuacions, de les que podem destacar els jocs olímpics i paralímpics.

© Jaume Olivet

Galeria: El Drac Joan de Montcada i Reixac.
Tornar a l'inici - Tornar a contingut.

© Jaume Olivet

EL VIBROT DE MONTMELÓ

Obra d'en Ramón Aumedes a l'any 2006, medeix 300 cm d'ample, 400 cm d'alçada i 500 cm de llarg, té 9 punts de foc. El Vibrot pertany a la colla de Diables de Montmeló amb uns 150 socis. Va nèixer l'any 2006 fruit de la celebració del 10è aniversari de la colla, des de llavors ença, el Vibrot no ha deixat de sortir any rere any a la Festa Major de Montmeló, cada darrer cap de setmana del mes de Juny. És una barreja de vibria amb cos humà, ales i cua de drac. Les actuacions més destacades son el dissabte de la Festa Major de Montmeló on es fà el Plaçafoc i és allà on el Vibrot agafa el màxim protagonisme.

© Jaume Olivet

Galeria: El Vibrot de Montmeló.
Tornar a l'inici - Tornar a contingut.

© Jaume Olivet

EL CEBALLOT DE MONTORNÉS

Obra d'en Ramón Aumedes a l'any 1994, medeix 140 cm d'ample, 215 cm d'alçada i 200 cm de llarg, té 16 punts de foc. El Ceballot va ser estrenat el 17 de setembre per la festa major, durant el correfoc que fa la colla de diables de Montornés. Les seves actuacions més destacades són al setembre de 1994 VII Aplec internacional de la Sardana a Marsella (França) on, curiosament, a causa d'una caiguda per culpa d'una ceba, va rebre el nom de Ceballot.
Entre d'altres sortides cal destacar: l'abril 1996, cloenda del II Congrés de Cultura a Lloret i a l'agost de 1997 al X aplec Internacional de la Sardana a Ceret i Tolosa de Llenguadoc.

© Jaume Olivet

Galeria: El Ceballot de Montornés.
Tornar a l'inici - Tornar a contingut.

© Jaume Olivet

LA BÉSTIA DE PARETS

Obra de Dolors Sans a l'any 2005, pesa 70 kg i té 13 punts de foc. La Béstia de Parets amb un esquelet de drac alat fosforescent en la foscor, escenifica el màxim poder de les tenebres. Fet de fibra de vidre, material que li dóna una aparença tenebrosa i permet veure amb detall cadascun dels seus óssos. La seva actuació més destacada es la representació de - La Llegenda de la Pedra de Diable, a l'inauguració de la Festa Major d'estiu de Parets del Vallès on té un paper rellevant. També participa a la Festa Major d'Hivern.

© Jaume Olivet

Galeria: La Béstia de Parets.
Tornar a l'inici - Tornar a contingut.

© Jaume Olivet

EL DRAC ANTONOT - SABADELL

Creat al Barri de Can Deu de Sabadell a l'any 1985, el Drac Antonot medeix 120 cm d'ample, 252 cm de llar i 200 cm d'alt i pesa 72 kg. L'Antonot va estar parat una pila d'anys fins que la colla de diables - Forques de Can Deu - es va dedicar a reconstruir-lo i tornar-lo a activar. La seva principal característica és que té dos caps i dues cues.

© Jaume Olivet

Galeria: El Drac Antonot de Sabadell.
Tornar a l'inici - Tornar a contingut.

© Jaume Olivet

GRIPAU DE LES BRUIXES DEL NORD - SABADELL

Obra d'en Pol Blanco a l'any 2012, medeix 100 cm d'ample, 150 cm de llar i 170 cm d'alt, té 15 punts de foc i pesa 45 kg. El Gripau pertany a la colla Bruixes del Nord de Sabadell amb 120 membres repartits en 25 gripauers, 45 músics i 50 bruixes. Les actuacions més destacades fins avui són al 2015 la Festa Major de Lleida, la Medievàlia de Sabadell, la Cebafoc també de Sabadell i a l'any 2014 a Sant Andreu de Llavaneres, la Festa Major de Torreguitart a Sabadell i a Poble Nou a Terrassa.

© Jaume Olivet

Galeria: El Gripau de les Bruixes del Nord de Sabadell.
Tornar a l'inici - Tornar a contingut.

© Jaume Olivet

EL DRAC PEPA - SANTA PERPÉTUA DE MOGODA

Obra d'en Ramon Aumedes (Taller Sarandaca) a l'any 2007, medeix 100x217x210 cm, té 16 punts de foc i pesa 38 kg. L'any 2006, dins la celebració dels actes del desé aniversari de la colla, Grup de Joves Diables de Santa Perpétua, neix el projecte de la fera, que es va estrenar l'any 2007 durant la Festa Major d'hivern del municipi. Els seus padrins són el Poll Foll de Ripollet i la Vibría de Castellar del Vallès.
Des de l'any 2008 s'organitza la Trobada de Bestiari dins del marc de la Festa d'Hivern. A més, participa activament en el correfoc de la Festa Major d'estiu i en nombroses sortides a poblacions veïnes. Des de l'any 2011 la Pepa té ball i músiques pròpies. La música va ser composada per Laureà Vicedo i interpretada per l'Escola Municipal de Música de Santa Perpétua.

© Jaume Olivet

Galeria: El Drac Pepa de Santa Perpétua de Mogoda.
Tornar a l'inici - Tornar a contingut.

© Jaume Olivet

EL BITXO DEL TORRENT MITGER - TERRASSA

Després d'una riada un grup de joves van trobar una estranya bèstia ferida en mig del Torrents Mitger i se'n van fer càrrec. Agrïda, la bèstia es va quedar acompanyant la festa amb el seu foc i l'aigua que encara escup per la seva boca. El Bitxo original és de l'any 1985 obra d'en Pepe Ruiz (Raga), a l'any 1996 va transformarse en el segon Bitxo també obra d'en Pepe Ruiz i finalment a l'any 2013 va tornar a tenir una transformació donant lloc a la figura que tenim actualment que és obra d'en Pere Lluis Carné i en Josep Martínez amb pintura de Esther Martínez.

L'actual Bitxo medeix 210 cm d'alçada, 110 cm d'amplada i 245 cm de llargada. Té 22 punts de foc i aigua i pesa 65 Kg. Entre les moltes actuacions que protagonitza, podem destacar la Nit de Foc a la Festa Major de Poble Nou i a la Festa Major de Terrassa.

© Jaume Olivet

Galeria: El Bitxo del Torrent Mitger.
Tornar a l'inici - Tornar a contingut.

© Jaume Olivet

EL DRAC DE TERRASSA - TERRASSA

Obra d'en Jordi Grau a l'any 1981, medeix 400 cm de llarg, 220 cm d'amplada i 150 cm d'alçada, té 20 punts de foc i pesa 85 Kg.

Conta la llegenda que a Sant Llorenç del Munt existia un terrorific drac ferotge que devorava persones i animals. Ja a mitjans del segle passat, a Terrassa obria la processóun drac d'origen desconegut servit per cinc diables.
El grup del Drac de Terrassa ha participat arreu de Catalunya, Espanya i França: A les Festes de la Merçe de Barcelona, a Múrcia capital i Yecla, cloenda dels Jocs Olimpics i inauguració dels Jocs Paralímpics a Barcelona 92, Pamiers (frança), Dragonada-91 Xè aniversari (Terrassa), la Bisbal d'Empordà, Arbúcies, Reus, el Vendrell, Banyoles, Tortosa .. entre altres.

© Jaume Olivet

Galeria: El Drac de Terrassa.
Tornar a l'inici - Tornar a contingut.

© Jaume Olivet

EL DRAC BALUK - TERRASSA (Barri de Ca N'Aurell)

Rèplica obra d'en Jordi Grau a l'any 2014, l'original d'en Toni Solans a l'any 1993. Medeix 290 cm de llarg, 80 cm d'amplada i 165 cm d'alçada, té 17 punts de foc i pesa 50 Kg.

Les seves actuacions més destacades són la Diada (finals de març), Canaurellada (maig/juny), La Festa Major de Terrassa (juliol) i la Festa de la Font (novembre). El Drac Baluk Astharot és la imatge de la colla Drac Baluk Astharot i Diables de Ca n'Aurell. el Drac acompanya la colla des dels seus inicis l'any 1993. El 2007 la colla va aturar les seves activitats fins que el 2010 un grup de joves va decidir fer reviure la colla.

© Jaume Olivet

Galeria: El Drac Baluk Astharot.
Tornar a l'inici - Tornar a contingut.

© Jaume Olivet

EL DRAC RAJANET - TERRASSA (Barri de Can Boada)

Obra d'en Pepe Ruiz Raga a l'any 2014, està fet de cartró, fibra de vidre, fusta i pintura. Medeix 170 cm d'alçada, 120 cm d'amplada i 150 cm de llargada, té 3 punts de foc a la boca, ales i cua. És un Drac infantil d'aigua i foc i pertany a la colla Drac i bruixes de Can Boada, amb 40 persones de les quals 20 son adults i 320 nens aproximadament.

Les seves actuacions més destacades són la mostra d'entitats, revetlla de Sant Joan, correfoc Festa Major de Terrassa i aniversari Drac i Bruixes.

© Jaume Olivet

Galeria: El Drac Rajanet de Can Boada.
Tornar a l'inici - Tornar a contingut.

© Jaume Olivet

LA PAPALLONA DE SANT PERE - TERRASSA

Obra d'en Pep Ruiz -Raga- a l'any 1992, està fet de cartró pedra recobert de fibra de vidre. Té un punt d'aigua, pesa 50 kg i medeix 180 cm de llarg, 117 cm d'amplada i 332 cm d'alçada. La Papallona va ser feta a l'intenció de retre homenatge a la senyora Rosa Mora, una persona molt estimada per la seva tasca de dinamització al barri de Sant Pere i de la ciutat de Terrassa en general. En Pep, va elaborar una bèstia en forma de papallona reposada sobre un tronc, on s'hi poden distinguir roses i mores en referència al nom de la nostra amiga.

Aquesta peça de bestiari es caracteritza per ser una de les poques bèsties dels Països CAtalans que llença aigua enlloc de foc.

El juny de 2008 l'Associació Cultural la Papallona de Sant Pere, per celebrr el seu 15è aniversari, va organitzar la 1a Trobada de Bestiair d'Aigua dels Països Catalans, on van venir colles d'arreu de Catalunya i del País Valencià..

© Jaume Olivet

Galeria: La Papallona de Sant Pere.
Tornar a l'inici - Tornar a contingut.

© Jaume Olivet

LLIURAMENT RECORDATORIS DE LA TROBADA

Les autoritats fan lliurament dels recordatoris de la Trobada als representants de les diferents colles. La següent galeria no es apte per menosr.

© Jaume Olivet

Galeria: Lliuraments de recordatoris.
Tornar a l'inici - Tornar a contingut.

© Jaume Olivet

EL DINAR DE COLLES

Havia de ser paella i va estar un arròz caldós, o potser arròz plujós. Això si, amb bona companyia, gaudim bona estona.

© Jaume Olivet

Galeria: El dinar de colles.
Tornar a l'inici - Tornar a contingut.

© Jaume Olivet

EL MURAL DEL BITXO DEL TORRENT MITGER

Galeria de l'inauguració del mural commemoratiu dels 30 anys del Bitxo del Torrent Mitger.

© Jaume Olivet

Galeria: El mural del Bitxo del Torrent Mitger.
Tornar a l'inici - Tornar a contingut.

© Jaume Olivet

IMATGES DE LA TROBADA

Quatre imatges més d'aquesta Trobada.

© Jaume Olivet

Galeria: Imatges de la Trobada de Bestiari.
Tornar a l'inici - Tornar a contingut.



© Jaume Olivet

LES FIGURES DE TERRASSA

A continuació tens enllaços als apartats que tinc a aquesta plana web dedicats a les diferents figures de Terrassa:

- Apartat: El Bitxo del Torrent Mitger .
- Apartat: La Pàjara de Terrassa .
- Apartat: El Drac Baluk Astharot .
- Apartat: El Drac de Terrassa .
- Apartat: La Papallona de Sant Pere .

Tornar a l'inici - Tornar a contingut.



© Jaume Olivet

CRONOLOGIA DE LES ACTUALITZACIONS

El que ve a continuació és una relació de les actualitzacions que he fet en aquest apartat per ordre en el temps. No té més importancia però per mi és molt útil.

- El dia 10/09/2016: Galeria: El Drac Pepa de Santa Perpétua de Mogoda .
- El dia 28/05/2016: Galeria: Lliurament de recordatoris .
- El dia 03/05/2016: Galeria: El Bitxo del Torrent Mitger .
- El dia 26/04/2016: Galeria: El Drac Joan de Montcada .
- El dia 19/04/2016: Galeria: En Rajanet de Can Boada .
- El dia 12/04/2016: Galeria: La Papallona de Sant Pere .
- El dia 08/03/2016: Galeria: Godra, la Quimera de Caldes .
- El dia 01/03/2016: Galeria: El Drac de Granollers .
- El dia 23/02/2016: Galeria: El Gos Can Cerber de Canovelles .
- El dia 16/02/2016: Galeria: Imatges de la Trobada .
- El dia 09/02/2016: Galeria: El Ceballot de Montornés .
- El dia 19/01/2016: Galeria: El Drac Antonot de Sabadell .
- El dia 12/01/2016: Galeria: La Polsaguera d'Argentona .
- El dia 05/01/2016: Galeria: La Martineta de Cerdanyola .
- El dia 29/12/2015: Galeria: La Víbria de Castellar .
- El dia 22/12/2015: Galeria: El Dinar de colles .
- El dia 15/12/2015: Galeria: El Drac Baluk Asharot .
- El dia 08/12/2015: Galeria: El Drac de Terrassa .
- El dia 01/12/2015: Galeria: La Cuca de Castellbisbal .
- El dia 24/11/2015: Galeria: La Marta de Martorelles .
- El dia 17/11/2015: Galeria: La Béstia de Parets .
- El dia 09/11/2015: Galeria: Inauguració del mural del Bitxo del Torrent Mitger .
- El dia 07/11/2015: Galeria: El Verro de Cardedeu .
- El dia 29/10/2015: Galeria: El Vibrot de Montmeló .
- El dia 24/10/2015: Galeria: El Gripau de les Bruixes del Nord de Sabadell .
- El dia 24/10/2015: Reportatge: Trobada de Bestiari del Vallès i Maresme 2015 .

Tornar a l'inici - Tornar a contingut.





© Jaume Olivet

Si vols pots:

Tornar a l'inici - Tornar a contingut.

© Jaume Olivet

© Jaume Olivet