© Jaume Olivet 2024





PORTADES NOVETATS 2024

Com els darrers anys, les portades del 2024 també han sortit d'una col·laboració.

Aquest 2024 compto amb la col·laboració de l'artista i amic, el dibuixant Xavi Piñas. Moltissimes gràcies Xavi!

En Xavi ha fet el retrat/caricatura que faig servir aquest 2024 a mode de logotip. I també ha fet els 12 dibuixos de les portades d'aquest 2024 inspirades en 12 personatges de la mitologia catalana.

Et convido a veure l'apartat - Noms Propis - Xavi Piñas

HISTÒRIC DE CAPÇALERES

Portades Novetats - Any 2023 - A càrrec de l'amic i artista Carles Lao
Portades Novetats - Any 2022 - Projecte - "Els Personatges visiten Terrassa"
Portades Novetats - Any 2021 - Amb 12 artistes/tècniques
Fotos de capçalera - Any 2020 - Amb la participació de 12 amics USK Terrassa

ANTERIORS

Portades Novetats - Any 2019 - Portades Novetats - Any 2018
Portades Novetats - Any 2017 - Portades Novetats - Any 2016
Portades Novetats - Any 2015 - Portades Novetats - Any 2014
Portades Novetats - Any 2013 - Portades Novetats - Any 2012
Portades Novetats - Any 2011 - Portades Novetats - Any 2010











NOVETATS 2024

L'amic Xavier Piñas a fet servir els següents éssers de la mitologia catalana, tots els formen part del llibre -Éssers màgics de Catalunya - escrit i dibuixat pel mateix Zavier:

- Personatge - Gener - "El Papu"
- Personatge - Febrer - "L'home de neu"
- Personatge - Març - "El Comte Arnau"
- Personatge - Abril - "El Carmençó"

Podeu: Tornar a l'inici.



© Jaume Olivet 2023 © Jaume Olivet 2023 © Jaume Olivet 2023 © Jaume Olivet 2023





© Jaume Olivet 2023

NOVETATS GENER 2024

Personatge - El Papu

El Papu o Papus és, amb l'home del sac, l'espantamainades més conegut de la mitologia catalana. És una figura present en moltes cultures que es coneix sota diferents noms: bogeyman en anglès, croque-mitaine en francès, uomo nero en italià o bicho-papão o papão en portuguès. En català també es pot conèixer com butoni o marraco.

Emparentat amb el Papón asturià i el Papão portuguès, comparteix el concepte de ficar-se al pap o engolir les seves víctimes sense necessitat de mastegar-les, cosa que denota que aquest ha d'estar proveït d'una gran boca i per extensió estómac. És possible que també tingui relació amb el Babau francès, un espantamainades present en algunes valls pirinenques del sud de França.

Sol anar vestit de negre o almenys amb robes fosques i, a vegades, amb barrets, capes o caputxes. Sempre s'amaga i mai no es deixa veure directament. Només se li veuen els ulls quan està amagat en la foscor. Sorprenentment, es pot ficar en qualsevol cau per molt petit que aquest sigui i sortir-ne amb gran facilitat.

(Tret de - Viquipèdia)
Podeu: Tornar a l'inici.





© Jaume Olivet 2023

NOVETATS FEBRER 2024

Personatge - L'Home de Neu

El gegant de la neu és un personatge de la mitologia catalana.

Al Ripollès i la Cerdanya s'explica la història d'un matrimoni de vellets sense fills que van haver de pujar a un dia a la teulada de casa seva per treure'n la neu acumulada durant una tempesta de set dies, ja que d'altra manera se'ls hauria enfonsat el sostre a sobre. Fent caure la neu a terra es va formar una muntanya davant la porta de la casa i la velleta, mentre el seu marit treballava, es va entretenir fent un ninot de neu que va vestir de nena. El ninot de sobte va cobrar vida davant la felicitat del matrimoni que veien en ell la filla que no havien pogut tenir mai. Tots tres van ballar en corrua i van cantar d'alegria, però la felicitat els va durar poc perquè quan arribà el desglaç la nena es va fondre.

L'any següent amb renovada esperança ho van tornar a provar però aquella vegada fent un noi… Any rere any van intentar-ho sense gaire èxit fins que finalment s'adonaren que mai aconseguirien el fill desitjat. L'experiència, però, els donà un any la idea de fer un home de neu gegant que, amb la seva força i mida, pogués fer la feina de tot l'any en pocs dies i després desaparèixer amb el desglaç. Els avis pensaven que el gegant podria aplegar llenya per tot l'any, construir una tanca per l'hort de la casa, treure la neu de la teulada i del camí i fer moltes altres coses. Però tan bon punt va ser viu, el gegant es va treure la roba que els avis li havien posat perquè l'estrenyia, es va cruspir tots els queviures que els vells tenien al rebost i se'n va anar muntanyes amunt allà on la neu és present tot l'any.

Des d'aleshores es conta que l'home de neu viu tot sol als cims nevats on sempre fa fred i que surt i corre per tots els indrets nevats tan bon punt cauen els primers flocs de neu.

(Tret de - Viquipèdia)
Podeu: Tornar a l'inici.





© Jaume Olivet 2023

NOVETATS MARÇ 2024

Personatge - El Comte Arnau

Entre la llegenda i la història, cabdill de la revolta contra l'invasor sarraí, Arnau també aplega la cara més tenebrosa del feudalisme. Freqüentava el Gorg dels Banyuts i la Roca del Gall, on feia tractes amb els dimonis, i pel passadis secret de l'avenc de Sant Ou arribava al convent de les abadesses de Sant Joan, no pas per fer-hi oració. Però el pitllor pecat fou no pagar el sou promès als obrers que feren l'escala de pedra de Montgrony. Per tot plegat, fou condemnat a vagar eternament damunt d'un cavall de foc. En nits de tempesta, els ripollesos encara el senten.

(Tret de - https://www.isaacbaley.com/mitologia-catalana.html)
Podeu: Tornar a l'inici.





© Jaume Olivet 2023

NOVETATS ABRIL 2024

Personatge - El Carmençó

El carmençó és un geni de la mitologia catalana, que ronda pels prats de muntanya, negre com el sutge i llanut de cap a peus. S'instal·la a les cabanes dels pastors quan aquests no les fan servir, principalment a l'hivern, evitant que s'esfondrin. És un ésser temut i respectat alhora pels vells pastors empordanesos, perquè veure'l comporta molts anys de desgràcia. És per aquest motiu que, quan pugen de terra baixa, llencen set pedrades amb la fona per foragitar-lo de la cabana.

(Tret de - Viquipèdia)
Podeu: Tornar a l'inici.











HISTÒRIC DE CAPÇALERES

Podeu: Tornar a l'inici.

© Jaume Olivet 2024

© Jaume Olivet 2023




FOTOS DE CAPÇALERA 2022

© Jaume Olivet 2022

FOTOS DE CAPÇALERA 2021

© Jaume Olivet 2021

FOTOS DE CAPÇALERA 2020

© Jaume Olivet 2020

FOTOS DE CAPÇALERA 2019

© Jaume Olivet 2019

FOTOS DE CAPÇALERA 2018

© Jaume Olivet 2018

FOTOS DE CAPÇALERA 2017

© Jaume Olivet 2017



Podeu: Tornar a l'inici.





© Jaume Olivet 2024

TAMBÉ ET POT INTERESSAR:

- El meu CV - FOTO Jaume Olivet.
Tornar a l'inici.

Contador:
Counter
© Jaume Olivet 2024