© Fernando Font de Gayà

© Fernando Font de Gayà


FERNANDO FONT DE GAYÀ
Diumenge 17 de gener de 2021
"Un Nadal qualsevol"

La primera d'aquest 2021 dedicada al Nadal!
Moltíssímes gràcies.



© Fernando Font de Gayà



Amb l'amic Fernando, o millor dit, amb els seus dibuixos, farem un repàs gràfic del nostre Nadal!

- Els pessebres i el caganer.
- Els sopars d'empresa o amics
- Els concerts de nadales
- La missa del Gall
- Una ponsètia a casa
- La Nit de Nadal
- L'Home dels Nassos
- El sopar de Cap d'any i el raïm
- El concert d'any nou
- Els Reis Mags d'Orient
- El tortell de Reis

Segur que ens deixem moltes coses... els Pastorets, la Fira de Santa Llúcia, els carrers iluminats, el trenet, el tió, ... ja farem una altra galeria l'any que bé!




© Fernando Font de Gayà

"Pessebres o neixements"

Representació a la llar del naixement del nen Jesús contruïda amb molsa, troncs, suro i figuretes de fang o plàstic. És un dels costums més estesos a la cultura cristiana i rep el nom de pessebre perquè segons la Bíblia, quan l'infant va néixer a l'estable el van posar dins d'una grípia o menjadora d'animals anomenada pessebre.

Vegeu: Agrupació de Pessebristes de Terrassa .




© Fernando Font de Gayà

Unes de les figures més simpàtiques del pessebre és el Caganer.

És una figura popular del pessebre nadalenc indispensable als naixements de Catalunya i que en els últims temps s'ha generalitzat a altres parts d'Espanya, Europa i Llatinoamèrica. Es tracta d'un pastor al qual es representa ajupit, amb els calçons baixats, les natges a l'aire i defecant. Sovint amagat en un racó, darrera d'un arbust, on fa les seves necesitats a l'aire lliure. Vestit, generalment, amb camisa blanca, pantalons foscos, faixa i barretina vermelles, sovint fumant amb pipa. L'home que caga, l'home que fa les seves necessitats són altres noms que se li han atribuït.

Veure: El Caganer .




© Fernando Font de Gayà

© Fernando Font de Gayà

"Sopars d'empresa o amics"

Per preparar els estòmacs pels àpats de Nadal és típic entrenar-se als sopars d'empresa i d'amics que es fan abans de les festes.




© Fernando Font de Gayà

© Fernando Font de Gayà

"Concerts de Nadales"

Són tradició els concerts de nadales protagonitzats per tot tipus de corals d'asociacions i escoles.




© Fernando Font de Gayà © Fernando Font de Gayà

"La Missa del gall"

Se celebra a mitjanit o poc abans de Nadal en commemoració del Naixement de Jesús. Modernament, perquè l'hora tardana impedeix la facilitat d'afluència de famílies amb infants, se celebra una missa més d'hora el dia 24 de desembre, sovint a les vuit del vespre, i que popularment és anomenada missa del pollet!

L'origen s'atribueix a una faula que afirma que va ser un gall el primer que va presenciar el naixement de Jesús i que ho va anunciar a tothom. Per això, antigament, el cant del gall iniciava la missa. També s'especula que antigament a les esglésies s'alliberaven ocells per celebrar el naixement, tot i que més antigamentse sacrificaven galls, l'au representava el Sol.

Alguns galls i gallines no viuen el Nadal amb il·lusió!




© Fernando Font de Gayà

© Fernando Font de Gayà

"Una ponsètia a casa"

La ponsètia, també coneguda com a flor de Nadal. Oriünda de les regions tropicals de Mèxic, és un arbust que floreix a l'hivern i es va conèixer al món durant l'època colonial, en que es feia servir per adornar les esglésies durant les festes nadalenques. A casa no pot faltar per el Nadal.




© Fernando Font de Gayà

"El Sopar de Nit de Nadal"

És important no deixar les compres per l'últim moment, s'apropen dies de molt menjar...
El Sopar de la Nit de Nadal, el dinar de Nadal i de Sant Esteve...




© Fernando Font de Gayà

"Dinar de Nadal"

Un dia a casa la mare, l'altre amb la sogra, els germans, el cunyat pesat, nebots, fills, nets, són dies per passar en família, per menjar i tornar a menjar!




© Fernando Font de Gayà

© Fernando Font de Gayà

"Els torrons"

"Vuelve a casa, vuelve, por Navidad".




© Fernando Font de Gayà

"L'Home dels Nassos"

La llegenda diu que, als boscos de les rodalies de Terrassa, hi viu en Nassut de Nasrogent. No se sap ben bé on habita. N'hi ha que diuen en una torrota, altres dins d'un avenc, alguns sota una bauma, o fins i tot en una alzina ... Però el que sí sabem és que ell és el Guardià dels Boscos.

A la primavera vetlla perquè tot broti bé, a l'estiu perquè la natura estigui ben florida, a la tardor perquè hi hagi bones catifes de fulles, a l'hivern perquè la neu i la gebrada alimentin totes les fonts i rierols de la contrada. Per fer tota aquesta feina tan feixuga però, compta amb dos ajudants fidels: en Janús i en Fumera, que l'acompanyen sempre a tot arreu.

Quan arriba el 31 de desembre, són també els encarregats de tancar i obrir la porta de l'any. Ben mudats baixen a Terrassa a voltar pels carrers i mercats on, acompanyants pel Pregoner i de tota la quitxalla, tot fent gresca busquen l'escàpol Home dels Nassos que és qui duu la clau. Si els voleu acompanyar, poseu-vos un nas ben gran, una gorra o barretina, i aneu-los a trobar amb xiulets, panderetes i esquellots, i així tots plegats farem un bon xivarri per acomiadar l'any.

Veure: Home dels Nassos .




© Fernando Font de Gayà

© Fernando Font de Gayà

"El sopar de Cap d'Any i el raïm"

Al Nadal tot se celebra al voltants d'una bona taula plena de plats suculents! I la nit de Cap d'Any no pot ser menys, menjar, cotilló i raïm...

És costum rebre l'Any Nou amb dotze grans de raïm, que es fan coincidir amb les dotze campanades que marquen en dotze últims segons de l'any que es deixa enrere. És tradició fer-ho a casa, encara que molts es concentren davant del rellotge de l'església o l'Ajuntament




© Fernando Font de Gayà

© Fernando Font de Gayà

Mig món celebra l'entrada d'any amb castells de foc!




© Fernando Font de Gayà

"El concert d'Any Nou"

És tradició la celebració de concerts d'orquesta el primer dia d'any. Un dels més coneguts i que passen per televisió és el de l'Orquesta Filarmònica de Viena.




© Fernando Font de Gayà

"Els Reis Mags d'Orient"

Segons el Nou Testament, són uns mags (o savis, segons la traducció) que van portar regals a Jesús, guiats per un estel. Aquests regals van ser: or, encens i mirra.

Són els preferits de la canalla que els deixa menjar a peu de l'arbre o a les xemeneies i esperen amb il·lusió que els portin joguines, llaminadures i altres obsequis! Són rebuts emb cavalcades, una tradició relativament recent.

Veure: Cavalcada de Reis 2020.




© Fernando Font de Gayà

© Fernando Font de Gayà

© Fernando Font de Gayà

"El tortell de Reis"

Són molts els postres d'aquestes festes de Nadal! Els turrons no poden faltar, però el que se'n du la palma és el Tortell de Reis.


"Si la fava tu has trovat,
paga el tortell sense recança
i no perdis l'esperança
seràs un ésser afortunat.

I si et surt la figureta,
no et quedarà més remei
que ser coronat com a Rei
d'aquesta festa distreta.

Tradició, sana alegria;
formem en la taula anell,
i memgem tan bon tortell
En pau i franca harmonia."





© Fernando Font de Gayà





© Fernando Font de Gayà

Si vols veure el meu CV i saber com seguir les novetats: FOTO Jaume Olivet.
Pujada el diumenge 17 de gener de 2021.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR:

- Apartat: Fernando Font de Gayà





© Fernando Font de Gayà

Contador:
Counter
© Fernando Font de Gayà