© Jaume Olivet

© Jaume Olivet

TERRASSA - Diumenge 31 de desembre de 2018.

Últim dia de l'any, 31 de desembre, el dia que en Nassut de Nasrogent surt dels boscos de les rodalies de Terrassa, on viu, per tancar la porta de l'any que s'acaba i obrir les del nou any. Com sempre ben vestit, acompanyat de na Margarida, en Janús i na Fumera.

Tots plegats fan una cercavila pels carrers de Terrassa on, acompanyats del Pregoner i de tota la quitxalla, tot fent gresca busquen qui duu la clau, l'escàpol Home dels Nassos.


© Jaume Olivet

CONTINGUT:

- Galeria 1: Visitant el Mercat del Triomf.
- Galeria 2: Visitant l'Arxiu tobella i El Social.
- Galeria 3: Visitant Plaça Vella i Raval.
- Galeria 4: Visitant el Mercat de la Independència.
- Galeria 5: Els Urban Sketchers Terrassa.

- Varis: En Nassut és un caganer.
- Varis: El meu àlbum de cromos.
- Informació: Cronologia de les actualitzacions .

© Jaume Olivet



VISITANT EL MERCAT DEL TRIOMF

Després d'una estona a l'Acondicionament per escalfar motors, la comitiva va al Mercat del Triomf on comença l'itinerari.

© Jaume Olivet

Galeria 1: Visitant el Mercat del Triomf.
Tornar a l'inici - Tornar a contingut.




EL BALL DE PASTORETS

El Ball de Pastorets és un ball parlat i es balla amb un bastó llarg fent diverses evolucions, una de les més característiques és la "bota" que consisteix en l'encreuament dels bastons amb el qual s'enlaira a un pastoret per dir els seus versots. El 31 de desembre es pot veure als pastorets juntament amb el Senyor de Nasrogent buscant l'Home dels Nassos. Aneu amb compte, perquè el 31 de desembre és l'únic dia de l'any on podreu veure com puja a la bota el Senyor de Nasrogent.



VISITANT L'ARXIU TOBELLA I EL SOCIAL

La comitiva no para, de camí al Mercat de la Independència, fa unes parades a l'Arxiu Tobella i a El social per ballar amb tota la gent que com ells està buscant l'Home dels Nassos.

© Jaume Olivet

Galeria 1: Visitant l'Arxiu Tobella i El Social.
Tornar a l'inici - Tornar a contingut.




EL SENYOR DE NASROGENT

La llegenda diu que, als boscos de les rodalies de Terrassa, hi viu en Nassut de Nasrogent. No se sap ben bé on habita però el que sí que sabem, és que ell és el Guardià dels Boscos.

A la primavera vetlla perquè tot broti bé, a l'estiu perquè la natura estigui ben florida, a la tardor perquè hi hagi bones catifes de fulles, i a l'hivern perquè la neu i la gebrada alimentin totes les fonts i tots els rierols de la contrada.

Per fer aquesta feina tan feixuga compta amb dos ajudants i una acompanyant ben fidels: En Janús i en Fumera, i la trementinaire de l'Obac na Margarita Tafanera.

Quan arriba el 31 de desembre, plegats són els encarregats de tancar i obrir la porta de l'any i l'home dels Nassos és qui duu la clau.



VISITANT PLAÇA VELLA I RAVAL DE MONTSERRAT

La comitiva deixa enrere El Social i visita la Plaça Vella i la Raval de montserrat abans d'arribar al Mercat de la Independència, i a l'Home dels Nassos no el trobem.

© Jaume Olivet

Galeria 1: Visitant Plaça Vella i Raval de montserrat.
Tornar a l'inici - Tornar a contingut.




L'HOME DELS NASSOS

L'Home dels Nassos, ésser fantàstic de la mitologia catalana, és un personatge que posseeix tants nassos com dies té l'any.

Aquest nassut perd un nas amb cada dia que passa i només surt al carrer la vigília de Cap d'Any, i mentre els infants busquen aquest ésser amb 365 nassos, no s'adonen que a l'any li queda només un dia i que, per tant, l'Home del Nassos pot ser qualsevol persona que tingui un nas.

És costum preguntar als infants si ja han vist a l'Home dels Nassos, en contestar negativament, se'ls hi diu que ara mateix acaba de passar i que l'haurien pogut veure si haguessin vingut un moment abans.

A Terrassa, és costum dir als nens que per veure a l'Home dels Nassos el 31 de desembre, han d'anar ben d'hora a la Plaça Vella, abans de clarejar, on amb els ulls ben oberts i parant força atenció el podran veure passar!



VISITANT EL MERCAT DE LA INDEPENDÈNCIA

La comitiva arriba al Mercat de la Independència, darrera parada per mi, encara que continuen fins a la Plaça del Progrès. Espero que si troben l'Home del Nassos agú m'ho faci saber.

© Jaume Olivet

Galeria 1: Visitant el Mercat de la Independència.
Tornar a l'inici - Tornar a contingut.




ELS URBAN SKETCHERS TERRASSA

Aquest any vaig proposar als Urban Sketchers Terrassa que vinguesin a dibuixar l'Home dels Nassos. Els ho vaig posar difícil perquè la comitiva fa camí i no para gaire estona al mateix lloc.

© Jaume Olivet

Galeria: Els Urban sketchers Terrassa.
Tornar a l'inici - Tornar a contingut.




© Jaume Olivet


Tinc al cap preparar una serie de galeries sobre tradicions de casa nostra i la primera d'elles és sobre la figura del Caganer. Vaig demanar als amics "Urban Sketchers Terrassa" si voliem dibuixar caganers per la galeria i la resposta ha estat increible, la galeria la podreu veure el pròxim dissabte. Entre els dibuixos rebuts, aquest de l'amic Antoni Barreda que va tenir la brillant idea de convinar Caganer i Nassut.

© Antoni Barreda


Tornar a l'inici - Tornar a contingut.



© Jaume Olivet


EL MEU ÀLBUM DE CROMOS

El meu àlbum de cromos és un projecte que vaig engegar el passat 1 de gener de 2017. Estic fotografiant gent que viu, treballa, o fa alguna activitat a la nostra ciutat. I entre els cromos que faré aquest grup d'amics els "Urban sketchers Terrassa" també té el seu racó. L'àbum s'anirà ampliant, si algú no hi surt i vol sortir-hi, només m'ho ha de dir.

© Jaume Olivet

Veure: Àlbum - Urban Sketchers Terrassa .
Tornar a l'inici - Tornar a contingut.



© Jaume Olivet

CRONOLOGIA DE LES ACTUALITZACIONS

El que ve a continuació és una relació de les actualitzacions que he fet en aquest apartat per ordre en el temps. No té més importancia però per mi és molt útil.

- El dia 11/01/2019: Galeria 4: Visitant el Mercat de la Independència.
- El dia 10/01/2019: Varis: El Nassut caganer de l'amic Antoni Barreda.
- El dia 10/01/2019: Galeria 3: Visitant Plaça Vella i Raval.
- El dia 09/01/2019: Galeria 2: Visitant l'Arxiu Tobella i El Social.
- El dia 05/01/2019: Galeria 1: Visitant el Mercat del Triomf.
- El dia 04/01/2019: Galeria 5: Els Urban Sketchers Terrassa.
- El dia 04/01/2019: Reportatge: L'Home dels Nassos 2018.

Tornar a l'inici - Tornar a contingut.





© Jaume Olivet

Si vols pots:

Seguir les novetats pel Facebook. On? FOTO Jaume Olivet.
Seguir les novetats pel Telegram. On? FOTO Jaume Olivet.
Tornar a l'inici - Tornar a contingut.

© Jaume Olivet

Contador:
Counter
© Jaume Olivet