© Jaume Olivet 2024



DIARI DE VIATGE
Dijous 15 d'agost de 2024

Unes fotos d'un ocell ben curiós!





© Jaume Olivet 2024



El picozapato (nom científic: Balaeniceps rex) és una mena d'au gran que habita a les zones pantanoses de l'Àfrica central, especialment al Sudan del Sud, Uganda, Zàmbia i parts del Congo. El seu nom prové de la forma del bec, que s'assembla a una sabata. És una au impressionant amb un bec massiu, ulls grans i plomatge grisenc. El picozapato és un caçador solitari i la seva dieta es compon principalment de peixos, encara que també pot menjar granotes, cries de cocodril i altres animals petits.

El picozapato (nombre científico: Balaeniceps rex) es una especie de ave grande que habita en las zonas pantanosas de África central, especialmente en Sudán del Sur, Uganda, Zambia y partes del Congo. Su nombre proviene de la forma de su pico, que se asemeja a un zapato. Es un ave impresionante con un pico masivo, ojos grandes y plumaje grisáceo. El picozapato es un cazador solitario y su dieta se compone principalmente de peces, aunque también puede comer ranas, crías de cocodrilo y otros animales pequeños.



© Jaume Olivet 2024



El picozapato és una de les aus més singulars del món a causa del seu aspecte prehistòric i el seu comportament. És una de les aus més grans, amb una alçada que pot assolir entre 110 i 140 cm, una envergadura de fins 260 cm, i un pes que varia entre 4 i 7 kg. La seva característica més distintiva és el seu enorme bec, que mesura al voltant de 23 cm de llargada i 10 cm d'amplada. Aquest bec té una vora esmolada que utilitza per capturar i esquinçar les seves preses. El seu plomatge és de color gris blavós, cosa que li permet camuflar-se bé al seu entorn pantanós.

El picozapato es una de las aves más singulares del mundo debido a su aspecto prehistórico y su comportamiento. És una de las aves más grandes, con una altura que puede alcanzar entre 110 y 140 cm, una envergadura de hasta 260 cm, y un peso que varía entre 4 y 7 kg. Su característica más distintiva es su enorme pico, que mide alrededor de 23 cm de largo y 10 cm de ancho. Este pico tiene un borde afilado que utiliza para capturar y desgarrar a sus presas. Su plumaje es de color gris azulado, lo que le permite camuflarse bien en su entorno pantanoso.



© Jaume Olivet 2024



© Jaume Olivet 2024



Es troba principalment a les àrees pantanoses de l'est i el centre d'Àfrica. El seu hàbitat preferit són els pantans de papirs, àrees inundades i ribes de rius, on hi ha abundant vegetació aquàtica. Està perfectament adaptada als entorns pantanosos, on pot romandre immòbil durant llargs períodes, assetjant les seves preses. És un caçador molt pacient. Es queda quiet, a sovint durant hores, esperant que una presa passi prou a prop per atacar-la. La seva dieta inclou principalment peixos pulmonats, tilàpies i bagres, però també consumeix amfibis, rèptils, com cries de cocodril, i fins i tot aus petites.

Se encuentra principalmente en las áreas pantanosas del este y centro de África. Su hábitat preferido son los pantanos de papiros, áreas inundadas y orillas de ríos, donde hay abundante vegetación acuática. Está perfectamente adaptada a los entornos pantanosos, donde puede permanecer inmóvil durante largos períodos, acechando a sus presas. Es un cazador muy paciente. Se queda quieto, a menudo durante horas, esperando que una presa pase lo suficientemente cerca para atacarla. Su dieta incluye principalmente peces pulmonados, tilapias y bagres, pero también consume anfibios, reptiles, como crías de cocodrilo, e incluso aves pequeñas.



© Jaume Olivet 2024



© Jaume Olivet 2024



© Jaume Olivet 2024



La reproducció del picosapato és un procés delicat. Sol niar en plataformes flotants fetes de vegetació. Pon de 1 a 3 ous, però generalment només un dels pollets sobreviu, ja que el més fort sovint mata a els altres en un fenomen conegut com a caïnisme. El picozapato està classificat com a vulnerable per la UICN degut a la pèrdua del seu hàbitat natural, la caça furtiva i el comerç il·legal. La destrucció dels pantans per a la agricultura i lexpansió urbana ha reduït significativament les seves àrees de reproducció i alimentació. Diverses organitzacions estan treballant per protegir els hàbitats del picosapato i reduir les amenaces a la seva supervivència. Aquests esforços inclouen la creació d'àrees protegides i l'educació de les comunitats locals sobre la importància de preservar aquesta espècie única.

La reproducción del picozapato es un proceso delicado. Suele anidar en plataformas flotantes hechas de vegetación. Pone de 1 a 3 huevos, pero generalmente solo uno de los polluelos sobrevive, ya que el más fuerte a menudo mata a los otros en un fenómeno conocido como cainismo. El picozapato está clasificado como vulnerable por la UICN debido a la pérdida de su hábitat natural, la caza furtiva y el comercio ilegal. La destrucción de los pantanos para la agricultura y la expansión urbana ha reducido significativamente sus áreas de reproducción y alimentación. Varias organizaciones están trabajando para proteger los hábitats del picozapato y reducir las amenazas a su supervivencia. Estos esfuerzos incluyen la creación de áreas protegidas y la educación de las comunidades locales sobre la importancia de preservar esta especie única.



© Jaume Olivet 2024



© Jaume Olivet 2024



© Jaume Olivet 2024



El picozapato és una au solitària, excepte durant la temporada d'aparellament. Poques vegades se'l veu en grups, i sol defensar agressivament el territori d'altres individus. A causa de la seva aparença i alguns aspectes del seu comportament, sovint es compara al picozapato amb els dinosaures, especialment amb els pterosaures, pel seu gran bec i estructura corporal. Aquesta au és un exemple fascinant de la biodiversitat i ladaptació a ambients específics. La seva conservació és crucial per mantenir l'equilibri dels ecosistemes on viu.

El picozapato es un ave solitaria, excepto durante la temporada de apareamiento. Rara vez se le ve en grupos, y suele defender agresivamente su territorio de otros individuos. Debido a su apariencia y algunos aspectos de su comportamiento, a menudo se compara al picozapato con los dinosaurios, especialmente con los pterosaurios, por su gran pico y estructura corporal. Esta ave es un ejemplo fascinante de la biodiversidad y la adaptación a ambientes específicos. Su conservación es crucial para mantener el equilibrio de los ecosistemas en los que vive.



© Jaume Olivet 2024



© Jaume Olivet 2024



© Jaume Olivet 2024



© Jaume Olivet 2024



© Jaume Olivet 2024



© Jaume Olivet 2024



© Jaume Olivet 2024



© Jaume Olivet 2024







TAMBÉ ET POT INTERESSAR:

- Pujada el divendres 13 de setembre de 2024.
- Reportatge - UGANDA 2024
- Apartat - Viatges i sortides
- El meu CV - FOTO Jaume Olivet





Contador:
Counter
© Jaume Olivet 2024