© Jaume Olivet 2023



DIARI DE VIATGE - MÈXIC 2023
Chichén Itzà - Part 1
Dimecres 16 d'agost de 2023

Visitant Chichén Itzà
Visitando Chichén Tizá





© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023

Restaurant Las Mestizas, menjar yucateca.
Restaurante Las Mestizas, comida yucateca.



© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023

Aurora ha fet fotos de totes les pintures del local, sembla una exposició pictòrica.
Aurora ha fotografiado todas las pinturas del local, parece una exposición pictórica



© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023

Als lavabos del restaurant
En los lavabos del restaurante
Galeria - Una de lavabos



© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023

© Jaume Olivet 2023

Ja estem dintre del recinte arqueològic i trobem moltes paradetes
Ya estamos dentro del recinto arqueológico y encontramos muchas paraditas



© Jaume Olivet 2023

© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023

Pasem de llarg les paradetes, nosaltres hem vingut a veure altres coses!
Dejamos atrás la paradetas, nosotros hemos venido a ver otras cosas!



© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023

La piràmide maia de Kukulkan és coneguda també com a «El Castillo», terme que van utilitzar els espanyols el segle XVI, buscant alguna similitud arquitectònica coneguda al continent europeu. L'actual temple va ser construït el segle XII dC pels maies itzáes a l'antiga ciutat de Chichén Itzá, fundada originàriament per aquest mateix poble maia el segle VI dC al territori pertanyent a l'actual estat mexicà de Yucatán.

La pirámide maya de Kukulkan es conocida también como El Castillo, término que utilizaron los españoles en el siglo XVI, buscando alguna similitud arquitectónica conocida en el continente europeo. El actual templo fue construido en el siglo XII d. C. por los mayas itzáes en la antigua ciudad de Chichén Itzá, fundada originariamente por este mismo pueblo maya en el siglo VI d. C. en el territorio perteneciente al actual estado mexicano de Yucatán.



© Jaume Olivet 2023

Va ser feta per retre culte al déu maia Kukulkan (en llengua maia: 'Serp emplomada'), raó per la qual es poden apreciar motius serpentins en la decoració arquitectònica. D'altra banda, també conté simbolismes que fan al·lusió als nombres més importants utilitzats al calendari Haab (calendari solar agrícola), el calendari Tzolkin (calendari sagrat) i la roda calendàrica. L'alineació de la construcció de la piràmide permet que es puguin observar diversos fenòmens de llum i ombra, els quals es produeixen en el seu propi cos durant els equinoccis i solsticis cada any.

Fue hecha para rendir culto al dios maya Kukulkan (en lengua maya: 'Serp emplomada'), por lo que se pueden apreciar motivos serpentinos en la decoración arquitectónica. Por otra parte, también contiene simbolismos que aluden a los números más importantes utilizados en el calendario Haab (calendario solar agrícola), el calendario Tzolkin (calendario sagrado) y la rueda calendárica. La alineación de la construcción de la pirámide permite que se puedan observar varios fenómenos de luz y sombra, que se producen en su propio cuerpo durante los equinoccios y solsticios cada año.



© Jaume Olivet 2023

El 1988, l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura UNESCO va declarar a la ciutat maia de Chichén Itzá com a Patrimoni de la humanitat. Gairebé 20 anys després, el cineasta suís Bernard Weber va convocar per mitjà de la New Open World Corporation una «elecció mundial», per elegir a les noves meravelles del món: la ciutat maia va resultar guanyadora i des del 7 de juliol de 2007 va ser declarada com una de les «noves 7 meravelles del món contemporani». La piràmide de Kukulcán és una de les principals estructures del lloc.

En 1988, la Organización de las Naciones Unidas para la Educación, la Ciencia y la Cultura UNESCO declaró a la ciudad maya de Chichén Itzá como Patrimonio de la humanidad.[3] Casi 20 años después, el cineasta suizo Bernard Weber convocó por medio de la New Open World Corporation una «elección mundial», para elegir a las nuevas maravillas del mundo: la ciudad maya resultó ganadora y desde el 7 de julio de 2007 ser declarada como una de las «nuevas 7 maravillas del mundo contemporáneo». La pirámide de Kukulcán es una de las principales estructuras del sitio.



© Jaume Olivet 2023

En comparació amb la piràmide de Kheops a Egipte, o fins i tot a la piràmide del Sol de Teotihuacan, les dimensions de la piràmide de Kukulkan són petites.

Pel que fa a l'alçada, la piràmide de Keops mesura aproximadament 147 m i la del Sol, 65 m, sense incloure els suposats 10 metres que tindria el seu templet; per la seva banda, l'altura de la piràmide de Kukulkan assoleix els 24 m fins a la plataforma superior, més 6 m del seu templet per aconseguir 30 m com a màxim. La base de la construcció egípcia té unes mesures aproximades de 226,5 m, mentre que la del Sol assoleix els 225 m. Per la seva part, la piràmide de Kukulkan només mesura 55,3 m a les bases de les seves façanes.

D'aquesta manera, les mesures de la piràmide de Kukulkan no rivalitzen amb les d'altres construccions similars al món, fins i tot la piràmide de Tikal (64 m) és més alta. Són les seves característiques arquitectòniques, els seus simbolismes calendàrics i astronòmics el que la fa destacar de manera particular.

En comparación con la pirámide de Keops en Egipto, o incluso en la pirámide del Sol de Teotihuacan, las dimensiones de la pirámide de Kukulkan son pequeñas.

En cuanto a la altura, la pirámide de Keops mide aproximadamente 147 my la del Sol, 65 m, sin incluir los supuestos 10 metros que tendría su templete; por su parte, la altura de la pirámide de Kukulkan alcanza los 24 m hasta la plataforma superior, más 6 m de su templete para conseguir 30 m como máximo. La base de la construcción egipcia tiene unas medidas aproximadas de 226,5 m, mientras que la del Sol alcanza los 225 m. Por su parte, la pirámide de Kukulkan sólo mide 55,3 m en las bases de sus fachadas.

De esta forma, las medidas de la pirámide de Kukulkan no rivalizan con las de otras construcciones similares en el mundo, incluso la pirámide de Tikal (64 m) es más alta. Son sus características arquitectónicas, sus simbolismos calendáricos y astronómicos lo que la hace destacar de manera particular.



© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023







© Jaume Olivet 2023 © Jaume Olivet 2023 © Jaume Olivet 2023

CHICHÉN ITZÀ

Galeria - Dibuixos de Mèxic - Part 1





© Jaume Olivet 2023

Terrassa - Dijous 12 d'octubre de 2023

TAMBÉ ET POT INTERESSAR:

- Reportatge - Mèxic 2023.
- El meu CV - FOTO Jaume Olivet.
Tornar a l'inici.

Contador:
Counter
© Jaume Olivet 2023