© Jaume Olivet 2022

© Jaume Olivet 2022

Diumenge 2 de gener de 2022
Pessebres - Part 3

Pessebre 11 - Combustió del carbó
Pessebre 12 - Equilibri ecològic
Pessebre 13 - Explotació intensiva del camp
Pessebre 14 - Sequera

Sense fotografiar:

Pessebre 15 - Paisatge natural i cultural
Pessebre 16 - L'impacte de a humanitat a la terra
Pessebre 17 - Desgel



© Jaume Olivet 2022



PESSEBRE 11 - Infància de Jesús

- Autors - Laura Marsiñach, Marcel Fayos i Francesc Fayos
- Tema bíblic - Infància de Jesús
- Tema canvi climàtic - Combustió del carbó
- Figures - Francesc Fayos


INFÀNCIA DE JESÚS

El nen Jesús va créixer al sí d'una família humil i tot jugant, aprenia l'ofici de fuster el pare el qual, de la fusta en feia taules, cadires i demés estris, anant també a arreglar diversos elements de fusta als llocs on se'l demanava. Jesús també va exercir de fuster, entre els 12 anys i els 30, segons les Escriptures.

COMBUSTIÓ DEL CARBÓ.

El carbó es va començar a usar massivament amb les primeres aplicacions de la màquina de vapor, entre els segles XVII i XVIII tant a la indústria com al transport, sobretot a trens i vaixells.
A Catalunya van ser especialment importants els vapors tèxtils del segle XIX. El carbó proviment d'astúries o Gal·les arriba al port de Barcelona on després es distribueix per tren a les fàbriques que amb potents calderes i màquines de vapor feien funcionar la seva indústria.
Com altres combustibles fòssils, el carbó, en cremar, emet sobretot a l'aire CO2, un contaminant armosfèric que es considera el principal gas d'efecte hivernacle. A més, a la seva extracció en fa augmentar el radó radioactiu de l'aire i, segons com es faci, es pot contaminar el sòl i l'aigua per les aigües residuals no convenientment tractades.
Sembla ser que a nivell mundial s'ha arribat a un acord per eliminar la combustió de carbó que encara s'utiitza avui, sebretot a les centrals tèrmiques per a generar electricitat.



© Jaume Olivet 2021

© Jaume Olivet 2021

© Jaume Olivet 2021

© Jaume Olivet 2021
© Jaume Olivet 2021
© Jaume Olivet 2021



PESSEBRE 12 - Anunciació

- Autors - Mari Fresneda, Maite Salvadó i Josep Prat
- Tema bíblic - Anunciació
- Tema canvi climàtic - Equilibri ecològic
- Figures - Mari Fresneda


ANUNCIACIÓ

L'angel els va dir: No tingueu por, perquè heus aquí us dono bones noves de gran goig, que serà per a tot el poble: que avui, a la ciutat de David, us ha nascut un Salvador.

EQUILIBRI ECOLÒGIC

Produeix una inmensa tristesa pensar que la natura parla mentre la humanitat no l'escolta.



© Jaume Olivet 2021

© Jaume Olivet 2021
© Jaume Olivet 2021
© Jaume Olivet 2021

PESSEBRE 13 - Preparant el viatge a Betlem

- Autors - Taller pessebres sènior: Eva Orrit, Elvira Arderius i elisabet Pané. Mestratge: Àdria Rodríguez
- Tema bíblic - Preparant el viatge a Betlem
- Tema canvi climàtic - Explotació intensiva del camp
- Figures - Alina Antonell


PREPARANT EL VIATGE A BETLEM

Després de rebre l'anunciació de l'àngel, els pastors decideixen emprendre el camí per anar a adorar el nen Jesús, que ha nascut en una establia de Betlem. Abans de marxar, però, caldrà preparar-se, omplir d'ofrenes el carro i alimentar bé el ramat d'ovelles.

EXPLOTACIÓ INTENSIVA DEL CAMP

Sovint identifiquem el camp en contraposició a la ciutat, el món rural en contraposició a la gran indústria... No obstant això, hem de ser conscients que l'impacte de la industrialització i la globalització no afecta només les grans ciutats.
L'explotació intensica del camp, que ha permès augmentar amb escreix la productivitat de l'agricultura i disposar de fruites i hortalisses tot l'any i per a tot el món, sovint comporta pràctiques poc respetuoses amb els ecosistemes.
Tècniques habituals com les plantacions de monocultius, que comporten una pèrdua de la biodiversitat, o l'ús de fertilitzant, plaguicides i herbicides, que pol·lueixen les aigües subterrànies, generen un greu impacte tant als ecosistenmes locals com als veïns aigües avall.



© Jaume Olivet 2021

© Jaume Olivet 2021

© Jaume Olivet 2021

© Jaume Olivet 2021

PESSEBRE 14 - Fugint de la sequera

- Autors - Pere Estapé, Jordi Altimira i Gerard Enique
- Tema bíblic - Fugint de la sequera
- Tema canvi climàtic - Sequera
- Figures - Joan Carles Capdevila


FUGINT DE LA SEQUERA

La fugida a Egipte és un relat contingut a l'Evangeli segons Mateu (Mt 2,13). Després de la visita dels Reigs Mags, un àngel s'apareix en somnis a Josep de Natzaret i li digué: Lleva't, pren el nen i la seva mare, fuig cap a Egipte i quedat-t'hi fins que jo t'ho digui, perquè Herodes buscarà l'infant per matar-lo, per por que aparegui el Messies anunciant a la profecia i el tregui del poder. Llavors, la parella marxa a Egipte amb el seu fill per evitar la massacre dels innocents. Només a la mort del rei tornen a Palestina.
En aquesta escena també fugen de la forta sequera i només podran retornar si les pluges omplen novament d'aigua amb abundància els rius, els llacs i les preses.

SEQUERA

La sequera és una nomalia climàtica transitòria en la que durant un període extens de temps la disponibilitat de l'agua es situa per sota de que és habitual d'una àrea geogràfica degut principalment a l'escassetat de pluges. L'aigua no és suficient per abastir les necessitats de les pantes, dels animals i dels essers humans que viuen en aquell indret, fins i tot quan s'han pres algunes mesures per garantir-ne l'abastiment com son les preses, i a llarg termini, provoca canvis irreversibles en el ecosistema i en el medi ambient.
Degut a l'augment de fenòmens que causen canvis extrems en el clima, les Nacions Unides defineix com un dels seus objectius adoptar accions urgents per combatre el canvi climàtic i els seus efectes, aquestes mesures es centraran en la reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle, implementant mesures de prevenció i d'actuació i educar intensament a la ciutadania per actuar en conseqüència i aprendre a protegir-se d'aquestes situacions extremes.



© Jaume Olivet 2021

© Jaume Olivet 2021

© Jaume Olivet 2021

I fins aqui els pessebres de Castellar del Vallès 2021. Hi havien tres mes:

Pessebre 15 - Paisatge natural i cultural
Pessebre 16 - L'impacte de a humanitat a la terra
Pessebre 17 - Desgel


Estaven a l'exterior i per un tema de reflexos no vaig poder fer fotos. Una llàstima!

No deixeu de visitar-los, hi seran fins al 6 de febrer i valen la pena.



© Jaume Olivet 2022

Pujada el diumenge 9 de gener de 2022.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR:

- Reportatge - Pessebres de Castellar del vallès 2021
- Reportatge - Pessebres de Castellar del vallès 2019
- Veure el meu CV - FOTO Jaume Olivet.



© Jaume Olivet 2022 © Jaume Olivet 2020

© Jaume Olivet 2022

Contador:
Counter
© Jaume Olivet 2022