© Jaume Olivet 2021

© Jaume Olivet 2021

COMARCA DEL MATARRANYA - AGOST 2021
Calaceit - El poble - Part 2

© Jaume Olivet 2021

© Jaume Olivet 2021

PORTAL D'HORTA (O DE SANT ANTONI)

"A la novena de Sant Antoni, la qui no vingue no tindrà oli!"
Cançoneta que es cantava per a cridar la gent a resar la novena.

El portal d'Horta, anomenat així perquè a ell arribava el camí de la veïna població d'Horta de Sant joan, és un dels dos portals de l'antiga muralla que es conserven encara en l'actualitat dels quatre que tancaven la vila quan esta estava emmurallada: el portal de Maella que també es conserva, el portal de la Bassa del coll, el portal de la Font i aquest mateix.

Al s.XVIII s'hi va construir a damunt la capella de Sant Antoni de Pàdua. Esta curiosa combinació arquitectònica en la qual un element defensiu és reciclat per a un ús religiós és un dels treus singulars del patrimoni monumental de la comarca.

El portal està constituït per quatre arcades i té volta d'aresta. La capella és de planta quadrada i al seu interior es conserven pintures a les petxines i a la cúpula de mitja taronja, mentre que les parets estan enrajolades amb ceràmica decorada amb escenes religioses.

Les portes centrals de la capella s'obrin per la festa de Sant Antoni (el 13 de juny) i els nou dies anteriors, durant els quals encara es conserva la tradició de resar-hi la novena i cantar els gojos del Sant. A més, també és tradició venir aquí a beneir les palmes i les rames d'oliver de Diumenge de Rams.

(Turisme de Calaceit)

© Jaume Olivet 2021

© Jaume Olivet 2021

en algunes façanes de les cases encara es pot veure el "Azulete", si no saps què és, ho explicaré a les galeries de Vallderobles.

© Jaume Olivet 2021

© Jaume Olivet 2021

LA CASA MOIX

La casa Moix que divideix la pujada de les Roquetes en dos carrers, destaca per la impressionant balconada subjectada amb mènsules decorades. Aquest estil constructiu en el qual la cantonada esdevé la frontera principal, on se situa la balconada i la seua mènsula central, és poc habitual. Segurament, va ser per aquesta inusual característica, a més a més de per la seua sólida construcció de grans carreus i per les llindes amb decoració conopial i d'altres tipus, que va ser triada per a ser reproduïda al Poble Espanyol de Barcelona amb motiu de l'organització de l'Exposició Universal de l'any 1929. A més d'esta casa, també s'hi va reproduir la casa Jassà, situada a la Plaça.

Calaceit destaca arquitectónicament per la complexitat de la seua estructura urbana, amb dos nuclis elevats originaris, la Torreta i el Castell, i per l'abundància de grans casalicis. Al llarg del segle XVIII i principis del XIX hi va haver un periòde d'eclosió arquitectònica en qué es van construir o reformar moltes cases, com en aquest cas, la qual cosa es pot observar en les dates inscrites a les portalades de moltes cases. Aquest fet és un indicador clar d'un periòde de bonansa econòmica i segurament motivat per la producció d'oli, ja que Calaceit ha estat històricament el màxim productor de la zona, i per la coincidència d'un llarg periode de pau després de patir durs saquejos durant la Guerra dels Segadors (1643) i la de Successió (1706).

(Turisme de Calaceit)

© Jaume Olivet 2021

© Jaume Olivet 2021

ESGLÉSIA DE L'ASSUMPCIÓ

L'església de l'Assumpció de Calaceit és una església de planta de saló construïda amb maçoneria combinada amb carreus a finals del segle XVIII partint de models renaixentistes. Forma un volum potent, tot i que costa d'apreciar des dels estrets carrers del centre del poble.

Consta de tres naus de la mateixa altura, que produeixen un espai interior diàfan i lluminós (en això consisteix la planta de saló), i estan separades per grans pilars amb secció en forma de creu, formats per l'addició de pilastres semicilíndriques a les quatre cares. Té capelles laterals entre els contraforts. El creuer es marca en altura però no en planta. La capçalera és formada per una capella major, de la mateixa amplada que la nau central, i dues capelles que són prolongació de les naus laterals.

Té una façana barroca de gran plasticitat, amb una portalada triple rematada per un frontó triangular, amb enormes columnes salomòniques a banda i banda, i rematat per una fornícula amb la imatge de la Mare de Déu.

En un angle s'aixeca la torre del campanar, amb els dos cossos inferiors del segle XVIII i el superior, amb les campanes, posterior. En la distància també destaca la llanterna sobre la cúpula que cobreix el creuer. L'edifici es va construir sobre les ruïnes de l'anterior església de Santa Maria del Pla, dels segles XIII i XIV.

(Viquipèdia)

© Jaume Olivet 2021

© Jaume Olivet 2021

Detall amb el gos, símbol de la ciutat i de les portes on destaquen els claus filigranats.

© Jaume Olivet 2021
© Jaume Olivet 2021

Als anys 70 Calaceit és lloc de residencia de personatges xilens exiliats de la dictarura de Pinochet, com l'escriptor José Donoso. Aquests van atreure personatges de la cultura i el folklore de l'època fent de Calaceit un centre neuràlgic de Cultura i art.

© Jaume Olivet 2021

La Plaça dels Artistes

© Jaume Olivet 2021

© Jaume Olivet 2021

Casa del novelista xilè José Donoso.

© Jaume Olivet 2021

© Jaume Olivet 2021

PORTAL DE MAELLA.

Situat a l'entrada nord de Calaceit, és l'altre portal que es conserva a part del de Sant Antoni. Amb aquest nom pel camí d'entrada des de el poble Maella. Al s.XVIII, es va construir a sobre una capella dedicada a la Verge del Pilar.

© Jaume Olivet 2021

© Jaume Olivet 2021

© Jaume Olivet 2021

© Jaume Olivet 2021

© Jaume Olivet 2021

© Jaume Olivet 2021

© Jaume Olivet 2021

© Jaume Olivet 2021

A l'hora de dinar al punt d'informació ens van donar les adreses dels restaurants del poble. Vam triar un i en arribar, seiem a taula i un de nosaltres va anar al lavabo, bé... sense paraules, al tornar la porta de la cuina estava oberta i vam sortir corrents del restaurant!

La segona opció va ser un restaurant petit a la sortida, no soc d'anunciar res, però faig una excepció van menjar molt bé, uns plats exquisits, un ambien molt maco i el lloc impecable. Gràcies!

Entre el que vam dinar: Tonyina mab espàrregs i crema d'espàrregs, peus de porc i de postres, pastís de poma i flan. Tot bonissim.
Restaurant Lo Molí de Celma a l'avinguda Catalunya.

© Jaume Olivet 2021





© Jaume Olivet 2021

Pujada el divendres 17 de setembre de 2021.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR:

- Veure el meu CV - FOTO Jaume Olivet.
- Apartat - Matarranya 2021



© Jaume Olivet 2021

Contador:
Counter
© Jaume Olivet 2021