© Jaume Olivet 2020

© Jaume Olivet 2020

Dimecres 1 de juliol de 2020
Divendres de Festa Major

© Jaume Olivet 2020



La Festa Major comença en divendres. El divendres anterior al primer dilluns de juliol que sempre és festiu. Aquest any el primer dilluns de juliol és el dia 6, això vol dir que la Festa Major comença el divendres 3 de juliol.

A la tarda tenen lloc els actes inaugurals de Festa inclosos als protocols de Festa Major i d'altres que no:

- Baixada del Drac
- Repic de campanes
- Obertura de la Festa
- Descoberta del Capgròs
- Ball de les colles culturals
- Doble ballada de sardanes
- Raval Infernal.
- Concerts de corals i gospel


Part de l'informació que trobareu a continuació està treta del llibre "Protocols de la Festa Major" editat per l'Ajuntament de Terrassa.







REPIC DE CAMPANES


Constitueix l'acte anunciador de més antiguitat i tradició, entroncat amb els origens religiosos de la festa i amb el fet que, antigament, el repic de les campanes era l'únic mitjà de comunicar els fets importants.

Cap a les vuit del vespre, i durant uns minuts, les esglésies de la ciutat fan sonar les seves campanes per anunciar que comença la festa. A la catedral del Sant Esperit, parròquia històrica de la ciutat, es venten les quatre campanes existents.

© Jaume Rosell 2020





LA BAIXADA DEL DRAC


Té com a referent la llegenda del Drac, que atemoriza els ciutadans de Terrassa i els seus entorns des de la seva cova a la muntanya de Sant Llorenç del Munt. Simbòlicament, el Drac porta, des de la seva cova, la festa.

El Drac de Terrassa, acompanyat per una comitiva de tabals i traient foc pels queixals, baixa des de la seva cova imaginària de Sant Llorenç. A l'entrada de Terrassa s'incorpora a la comitiva el Drac Infantil i junts aniran fins al Raval de Montserrat.

© Silvia Piñol 2020







EL CIRI DE FESTA MAJOR

Un dels primers actes de la Festa Major de Terrassa és l'encesa del Ciri a l'atri de l'Ajuntament, ho podeu podeu veure a vàries galeries d'edicions anteriors:

© Jaume Olivet © Jaume Olivet 2018



Galeries:
Festa Major 2015 - Festa Major 2018

A continuació teniu un escrit que repeteixo cada any, però es que m'agrada molt:

La Marta Martí ens esplica:

Tot va començar al principi dels ajuntaments democràtics, en broma el meu pare sempre deia: poseu un ciri perquè ningú prengui mal i no plogui. En Jordi Laboira, el primer regidor de cultura d'aquella època i també el primer capgròs, li va donar diners al meu pare perquè anés a comprar-ne un. Aquell dia estava plovent i per casualitat al encendre el ciri va sortir el sol. A partir d'aquell any, ja va seguir ... crec que 28 anys seguits.

Al 1999 el meu pare tenia un càncer, va encendre el ciri i va dir a la família que veia que era l'últim any, que no l'encendria més, al cap d'un mes ens va deixar, Abans ens va dir que volia que fos en Marc Galí (capgròs a l'any 1995) l'encarregat d'encendre el ciri ja que era una persona que estimava la ciutat i sobretot estava molt lligat a la cultura popular.

A la mort del meu pare li vàrem dir al Marc i des d'aleshores ho ha fet sempre ell.




He demanat a les filles d'en Joan Martí, si tenien alguna foto del pare i el ciri. M'han enviat aquestes dues fotos fetes el 3 de juliol de 1999, l'última vegada que en Joan hi va participar, un mes més tard, a l'agost, ens va deixar. Moltes gràcies Merce i Marta.

I també he preguntat a l'amic Fernando si faria un dibuixet!


© Família Martí © Família Martí

© Fernando Font de Gayà 2020





© Jaume Rosell 2020







OBERTURA DE FESTA


Amb aquest nom s'identifiquen els actes que tenen lloc al Raval de Montserrat i que assenyalen l'obertura oficial de la Festa Major. S'inicien a les vuit del vespre i s'acaben a les nou de la nit tocades.

Comença amb l'entrada al Raval del Drac de Terrassa que amb la Dansa del Drac anuncia el començament de la Festa.

© Jaume Olivet © Jaume Olivet 2017
© Jaume Olivet 2018 © Jaume Olivet 2019



Galeries:
Festa Major 2016 - Festa Major 2017
Festa Major 2018 - Festa Major 2019

© Mita Mollet 2020



El pregoner o la pregonera llegeix el pregó des del balcó de l'Ajuntament i l'alcalde fa l'obertura oficial de la Festa.

A continuació hi ha els balls dels Gegants Vells, dels Bastoners i dels Gegants Nous.

© Jaume Olivet 2019 © Jaume Olivet 2014



Galeries:
Festa Major 2019 - Festa Major 2019 - Gegants de Terrassa
Festa Major 2014 - Festa Major 2014 - Petits Bastoners de Terrassa



Els capgrossos de l'Any de les anteriors edicions entren al Raval i ballen el Ball de la Cervavila, també conegut com la Tereseta, després conviden a ballar-lo dues vegades més als infants presents.



Seguidament entren la Guapa i el Capgròs de l'any en curs, que va tapat perquè no se'l pugui reconèixer, se situen al centre del Raval i la Guapa descobreix el Capgròs de l'Any.

© Jaume Olivet 2018 © Jaume Olivet 2019



Galeries:
Festa Major 2018 - Descoberta capgrossos d'en Josep i en Lluís
Festa Major 2019 - Descoberta capgròs de la Rosa Aguado

© Eli Gutiérrez 2020



La tradició del capgròs de Terrassa és única! Si voleu veure tots els capgrossos de Terrassa, esteu convidats a visitar el següent enllaç.

© Jaume Olivet



Galeria: Els Capgrossos de Terrassa
Apartat: Reportatges de la creació del Capgròs de l'any

© Jesús Guzmán 2020



Pandora fanart Capgròs, l'amic Jesús participa amb la seva Pandora capgrossa, ja arribarà el dia que Pandora tingui el seu capgròs, preciosa!





Mentre el Capgròs de l'any, acompanyat del personatge real al qual representa, entra a l'Ajuntament, la resta de capgrossos ballen un ball. L'alcalde rep el Capgròs de l'Any i el personatge representat i saluden des del balcó mentre es fa la glossa del personatge.

L'any 2017 el capgròs de Terrassa va ser un que "sempre esta al mig", mireu quines galeries vaig fer, encara ara m'emociono!

© Jaume Olivet 2017 © Jaume Olivet 2017



Galeries:
Festa Major 2017 - Rafael Aróztegui amb el capgròs
Festa Major 2017 - Rafael Aróztegui al balcó de l'Ajuntament



A continuació, els capgrossos, en fila i per parelles, reben el Capgròs de l'Any, que se situa al davant agafat de la mà de la Guapa i ballen el Ball de Nans de Terrassa.

© Silvia Piñol 2020



A continuació hi ha un ball del Drac Infantil, un dels Gegantons Modernistes, un de bastons, un de dues parelles de Gegants, el Ball de Sant Ferriol amb què finalitza l'actuació dels Bastoners de Terrassa i finalment el ball de l'Estapera, amb la participació del públic assistent, amb el qual finalitza l'acte.







BALL DEL DRAC DE TERRASSA


© Jaume Rosell 2020







BALL DE L'ÀLIGA


El Ball de l'Àliga no està inclòs en els protocols perquè no existia quan es van redactar. Tanmateix, aquest ball és el més protocolari de la festa.

© Jaume Rosell 2020

© Jaume Olivet 2017 © Jaume Olivet 2019



Galeries:
Festa Major 2017 - Ball de l'Àliga de Terrassa amb el capgròs d'en Rafael Aròztegui.
Festa Major 2019 - Ball de l'Àliga de Terrassa amb el capgròs de la Rosa Aguado.

© Felip Planas 2020







DOBLE BALLADA DE SARDANES


El divendrés té lloc una doble ballada de sardanes a càrrec de les cobles de la ciutat. Durant els dies de la Festa Major també es fan altres ballades a diferents espais de la ciutat.

© Silvia Piñol 2020







CONCERTS DE FESTA MAJOR


Una de les coses que més engresca als ciutadans és la gran quantitat de concerts que programa la Festa Major, de tots els estils i gustos! Els divendres a la Plaça Nova són de Coral i Gospel

© Jaume Olivet 2016 © Jaume Olivet 2017



Galeries:
Festa Major 2016 - Tons i Sons a la Plaça Nova.
Festa Major 2017 - Tons i Sons a la Plaça Nova.







RAVAL INFERNAL


És l'acte de foc més important de la Festa Major, es va crear al 1981, arran de la recuperació del Drac de Terrassa i la creació dels Diables de Terrassa. Des de 1991, la coordinació del Raval Infernal és encomanada a aquests dos grups de foc de la ciutat.

El Raval d'enfosqueix i els grups de foc, precedits dels tabalers que toquen el Toc del Raval, entren al Raval. Tot queda fosc, els tabalers es posen en semicercle sense deixar de tocar, i aleshores es col·loquen a l'atri de l'Ajuntament i deixen de tocar, i la plaça queda fosca i en silenci.

Un avís acústic marca la sortida del primer grup i torna a sonar el Toc del Raval, que no pararà de sonar durant tot l'acte. Cada un dels sis grups fa una actuació de lluïment, alternant-se les colles de diables i les bèsties de foc.

Comencen les rondes de les voltes del Raval, en les quals prenen part simultàniament un màxim de tres grups, que evolucionen de forma circular en sentit contrari a les agulles del rellotge. Un nou avís acústic aseenyala el canvi de rondes, les quals se succeeixen sense pauses ni interrupcions, augmentant progressivament la intensitat del foc en la part final.

Acabades les rondes, els tabalers se situen al mig, formant una rotllana en el centre de la qual es col·loca el flipot o tro final, mentre toquen a redobalment. Amb l'esclat del flipot s'acaba l'acte.

A la Raval Infernal hi participen sis colles, tres de bestiari i tres de diables.
© Jaume Rosell 2020

Mireu quins dibuixos d'en Jaume Rosell, són del Raval Infernal de l'any passat. Bestials!

I també els de la Silvia i la Paquita.



© Silvia Piñol 2020

© Paquita Rodríguez Piñol 2020





Moltes gràcies a tothom!



© Jaume Olivet 2020

Vols veure el meu CV i saber com seguir les novetats: FOTO Jaume Olivet.
Pujada el 1 de juliol de 2020.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR:

- Reportatge: Festa Major de Terrassa 2020
- Reportatge: Confinats a casa



© Jaume Olivet 2020 © Jaume Olivet 2020

© Jaume Olivet 2020

Contador:
Counter
© Jaume Olivet 2020