© Jaume Olivet 2018

© Jaume Olivet 2018

RUTA CULTURAL BARRIS DE TERRASSA
Santa Maria de Les Arenes - Part 4
Dissabte 17 de novembre de 2018.

© Jaume Olivet 2018



© Jaume Olivet 2018

© Jaume Olivet 2018

© Jaume Olivet 2018

Plaça Federico Garcia Lorca:

La Plaça de Federico Garcia Lorca, és un dels punts més importants de reunió del barri.
- Audiències Ciutadanes, amb veíns a títol individual i representants d'entitats del barri o districte.
- Activitats per Setmana Santa: Arribada de la processó de la "borriquita" i benedicció de rams...
- Actes de la Festa Major: xocolatades, festa infantil amb animació, exhibició i taller de castellers, actuacions musicals, vermut popular, botifarrada popular... etc fins a una festa "Holi".

L'arquitectura de les columnes d'aquesta plaça em transmeten un aire d'unitat , humil i ferm alhora. Aquest veïnat unit i participatiu va ser i ho és encara el protagonista de la construcció, urbanització i cultura del barri.

© Jaume Olivet 2018

© Jaume Olivet 2018

© Jaume Olivet 2018

© Jaume Olivet 2018

Tornem a caminar seguint el nostre camí, aquest cop direcció nord pujant pel carrer d'Olot, girem a la dreta pel carrer Fluvial i a l'esquerra sense perdre el nord pel carrer Tortosa. Ens trobem amb el carrer de les Borges Blanques i el decorat és molt interessant.

Aquesta zona del barri ens crida l'atenció perquè és totalment diferent al que hem vist fins ara. Hi ha una placeta al voltant de les cantonades dels edificis amb unes terrasses senzilles, en una d'elles és on es troba el Bar La Grípia, tocant al carrer Borges Blanques. El Bar La Grípia, té fama d'oferir "les millors tapes de Terrassa".

Hi ha aspectes del tipus d'arquitectura que observo al carrer Rosa Sabater que em criden l'atenció. La pianista Rosa Sabater, nascuda a Barcelona el 1929 va viure sempre immersa en el món de la música. Va oferir concerts a tot Europa i Amèrica, actuant com a solista amb les millors orquestres. No va descuidar tampoc la música de cambra, formant duos i trios, i va ser titular de la càtedra de virtuosisme a la Staatliche Hochschule für Musik de Freiburg, on residia, a Alemanya. Va morir el 1982, víctima d'un accident aeri.

© Jaume Olivet 2018

Sortim del carrer Rosa Sabater al carrer Ignacio de Aldecoa (dirección nord), i curiosament el deixem i ens endinsarem en el camp que tenim a la nostra dreta per retrobar-nos amb el nostre amic Camí dels Monjos de nou que ens portarà direcció a la Masia de Can Montllor.

Plaça Can Montllor:

La plaça està situada al costat del carrer de Ignacio de Aldecoa en un ampli descampat. He contat vuit bancs, tres o quatre atraccions o jocs infantils, una font i dos o tres papereres. La zona es veu molt tranquil•la i hi ha una zona semi enjardinada per passejar. Es contempla al nord fermament la muntanya de Sant Llorenç del Munt i a l'esquerra la Masia de Can Motllor.
Ens dirigim cap a Can Montllor.



© Jaume Olivet 2018

© Jaume Olivet 2018

© Jaume Olivet 2018

© Jaume Olivet 2018

© Jaume Olivet 2018

Can Montllor:

Del segle XVl, la masia de Can Montllor es troba a 150 metres a la dreta de la carretera de Castellar, després de passar els grups de Sant Llorenç. El seu emplaçament era un encreuament de camins: el camí dels Monjos que passa pel costat de la masia en direcció al convent de Santa Magdalena del Puigbarral i el camí ral de Terrassa a Castellar del Vallès.

Masia de planta rectangular, amb planta baixa, pis i golfes. La coberta és a dos vessants. La façana principal, de composició simètrica i clàssica, és perpendicular al carener i està orientada a migdia. Planta baixa amb portal d'accés cobert per un atri d'entrada, que a la vegada fa de suport del balcó del primer pis mitjançant columnes de maó. Al primer pis s'obren balcons d'idèntiques proporcions. A les golfes s'obren tres finestres centrades i dues laterals segons el ritme vertical de forats.

Tota la façana està delimitada per línies d'imposta i lesenes verticals que mostren els tres cossos estructurals de l'edifici. Tractament de la façana amb relleus de maó vist a totes les obertures, motllures de ciment amb línies d'imposta. A la façana hi ha un rellotge de sol quadricular.



© Jaume Olivet 2018

© Jaume Olivet 2018

© Jaume Olivet 2018

La zona havia estat sempre agrícola i la primera casa que hi va haver arran de la carretera va ser un bar que donava servei als soldats del campament militar. La resta de cases es van anar edificant arran del bar davant del Grup Sant Llorenç, a l’altra banda de la carretera de Castellar, aprofitant els serveis que oferia el fet d’estar a prop de l’esmentat grup habitatges. El barri en general és un conglomerat de naus industrials. Actualment forma part de tres barris units en una sola associació de veïns: el barri de les Arenes, la Grípia i Can Montllor.

Crec recordar que havia hagut un magatzem i dipòsit de bombones de gas butà, a l'aire lliure, hi havia vist cues de gent. També és distribuïa pèls de carrers de Terrassa. A finals del segle XX s’utilitzava com a restaurant. Actualment està abandonada.



© Jaume Olivet 2018

© Jaume Olivet 2018

© Jaume Olivet 2018

© Jaume Olivet 2018

© Jaume Olivet 2018

Si vols pots:

Veure el reportatge: Ruta - Santa Maria de Les Arenes.
Veure l'apartat: Ruta Cultural i Fotogràfica de Terrassa.
Seguir les novetats pel facebook. On? FOTO Jaume Olivet
Seguir les novetats pel Telegram. On? FOTO Jaume Olivet
Pujada el dissabte 8 de desembre de 2018.

© Jaume Olivet 2018
Contador:
Counter
© Jaume Olivet 2016