© Jaume Olivet 2018

© Jaume Olivet 2018

RUTA CULTURAL BARRIS DE TERRASSA - SANTA MARIA DE LES ARENES
Dissabte 17 de novembre de 2018.

© Jaume Olivet 2018



Seguint l'itinerari dissenyat per l'amic Ferran, ens trobem una plaça envoltada de murs amb graffitis. No vull deixar passar l'oportunitat de fotografiar-los.

© Jaume Olivet 2018

Aquesta petita plaça envoltada pels carrers de Sierra Nevada, Tortosa, Cervera i Reus, té uns colors típics de tardor que enamoren.

© Jaume Olivet 2018

A la plaça ens trobem un recordatori a Benito Martínez. Benito, membre destacat del moviment veïnal de Les Arenes, president del Centre Social de Les Arenes durant 23 anys, sindicalista actiu, membre del partit Socialista, Medalla de Plata de la Ciutat el 1989. Va néixer l'any 1927 a Navalsaz, la Rioja, i va arribar a Terrassa al 1952 a la recerca de feina, com molts.

© Jaume Olivet 2018

L'any 2010, a l'homenatge que li van fer:

Segons Jesús Beteta, secretari del Centre Social mentre en Benito el dirigia: "Un lluitador i un bon veí i company", "l'arribada de la llum i l'aigua al barri van ser el resultat de la seva tasca"

Segons Jordi Ballart, regidor de Participació Ciutadana: "Va renunciar a les seves comoditats personals per lluitar pel barri on vivia, un barri que va transformar".

© Jaume Olivet 2018

En Memoria de Benito Martínez i Martínez i de totes les persones que van treballar amb ell en benefici del barri i de la ciutat de Terrassa.
Terrassa, 15 d'octubre de 2010.

© Jaume Olivet 2018

Però aquesta galeria és per veure el graffiti que hi ha als murs que envolten la plaça. Un graffiti que explica força bé l'història del barri de Les Arenes.

© Jaume Olivet 2018

EMIGRACIÓN:

L'emigració humana és marxar del lloc d'origen a un altre, per motius molts diversos. En el cas del Barri de Les Arenes i d'altres de Terrassa, molta gent va arribar després d'emigrar dels seus lloc d'origen a la recerca de treball, d'indústria, i en definitiva d'un futur millor, d'un somni.

© Jaume Olivet 2018

Que bonic! No som el melic de l'univers, no som únics, la natura ens mostra molts altres casos d'emigració, sempre a la recerca d'un lloc o una vida millor.

© Jaume Olivet 2018

© Jaume Olivet 2018

CHABOLA:

En català barraca, edifici rural, generalment petita, baixa i simple, de caràcter primari. En molts llocs les fan servir la gent del camp i també els pescadors, per guarir-se i endreçar eines.

Això, una barraca, és el primer que van tenir els nombrossos emigrants a seva arribada al Barri. Unes barraques molt precàries i mal construïdes al costat de la Riera de Les Arenes.

© Jaume Olivet 2018

© Jaume Olivet 2018

Aleshores, a l'any 1962 arriba la desgràcia.

LA RIUADA DE 1962.

El Vallès Occidental va viure a l'any 1962 una de les catàstrofes més grans que es recorda a la zona. Les grans precipitacions que van desbordar rieres i els rius Llobregat i Besós, van arrasar tot el que es trobava el camí, va causar 700 víctimes i moltes pèrdues materials.

El barri de Les Arenes va ser un dels afectats de ple, les barraques edificades vora de la riera i el mal estat d'aquesta: van provocar una catàstrofe mai coneguda a la zona. La riera de Les Arenes va desviar el seu curs en els blocs de Sant Llorenç i va discórrer per una antiga llera, assolant pel marge dret de l'actual barri d'Ègara, "el triangle de la mort" on provocà més d'un centenar de víctimes i enderrocà moltes barraques.

© Jaume Olivet 2018

Situacions com aquesta, tenen la propietat de fer aflorar el millor de les persones, sentiments com la solidaritat, la germanor, la caritat... És aleshores, quan hi ha necessitat, quan apareix el millor d'un mateix.

© Jaume Olivet 2018

© Jaume Olivet 2018

Al barri de Les Arenes tothom és va implicar, tothom va ajudar, entre ells destaquen dues persones, en Benito Martínez, ja n'hem parlat una mica i el Pare Alexandre de qui parlarem al reportatge de la ruta. Dos persones que van fer moltíssim pel Barri i els seus veíns.

© Jaume Olivet 2018

En Ferran ens explicà moltes coses del barri i també en Mossèn Deulofeu de la parròquia del barri. Ell ens va parlar de la Setmana Santa, de les processons, actes festius i religiosos que darrerament s'impulsen des del barri. Ens va parlar de com és la gent del barri i dels seus sentiments i de l'origen d'aquests. A mi personalment em va agradar molt escoltar-lo, potser perquè per les meves venes corre sang andalusa? La meva mare va néixer a Almeria i amb la família van emigrar a Catalunya a la recerca d'una vida millor, de fet el dia de la riuada jo no havia nascut, però la meva família vivia al Barri de Montserrat en el bloc 36, aquest és un dels que estan a tocar de la riera. Avui ens acompanyen dues germanes meves, la Maru i la Montse, la Maru, que és la gran dels germans, comenta:

"Aquell dia jo tenia 9 anys i recordo que era una nit fosca, els grans estaven a la porta del bloc i els petits a dins, vestits apunt per marxar, mirant per la finestra. Tot era molt fosc, però que queia un llamp s'il·luminava tot, aleshores semblava que tot el que arrossegava s'hages encallat i semblava una mena de muntanya d'aigua. No recordo gaire més, tret de que va ser una nit molt llarga".

© Jaume Olivet 2018

© Jaume Olivet 2018

© Jaume Olivet 2018

I per acabar amb aquest interesant graffiti: Hem dit que tota desgràcia treia el millor de les persones, però també fa que aquelles persones sense escrúpols facin l'agost.

© Jaume Olivet 2018

ESPECULACIÓ INMOBILIZARIA:

En finances, l'especulació és la compra d'un bé per la seva posterior revenda a un preu més alt, amb el corresponent benefici.

Fins aquí tot correcte, qualsevol que tingui diners té el dret de invertir i fer negoci, el problema és que moltes vegades aquesta especulació, porta implicit el aprofitar-se de la desgràcia de la gent. A les Arenes va haver molta especulació immobiliària.

© Jaume Olivet 2018

© Jaume Olivet 2018

© Jaume Olivet 2018

Bé, potser que ho deixi així, la pròxima galeria ja serà de la ruta organitzada per l'amic Ferran, si us agrada ja sabeu què heu de fer, apuntar-vos a la pròxima!

© Jaume Olivet 2018

© Jaume Olivet 2018



© Jaume Olivet 2018

Voldria afegir l'enllaç a una galeria de fotos de l'any 2011 on podem veure el mateix mur amb un graffiti anterior. Això ens diu que l'actual no pot ser d'abans d'aquest any. L'estat de l'actual graffiti no és gaire bo i està bastant guixat a sobre, una llàstima perquè realment és molt interessant.



G1350 © Jaume Olivet

Galeria: Graffitis de l'any 2011.


No estava totalment satisfet amb l'imprecisió de la data del graffiti i l'he buscat a google i he trobat lo seguent. Algú pot dir-me que no sap el Sr. Google?.



© Jaume Olivet 2018

© Jaume Olivet 2018 © Jaume Olivet 2018 © Jaume Olivet 2018

LA PRESENTACIÓ

Enviat per laurafu el Dj, 06/27/2013 - 15:00

El dimecres 26 vam presentar el resultat del grafiti a la gent del barri. A la trobada es va visitar el grafiti i els mateixos grafiters van explicar què han volgut plasmar en les imatges pintades. Els elements i les imatges que hi apareixen són fruit de les reunions i trobades que van mantenir amb els veïns al llarg d'aquests mesos.
Els veïns van mostrar-se extranyats que no estessin pintades totes les parets (quan és una dels aspectes que ja es va parlar i advertir a l'inici del projecte). De fet és el que van ressaltar abans de fer cap comentari del grafiti. Es van posar de costat les dues visions diferents: per una banda la valoració del procés de fer un grafiti a partir de les necessitats d'expressió de la gent del barri i per altra banda, la pintada de les parets d'una plaça amb un dibuix. El projecte no ha sigut prou eficient en un dels seus objectius: acostar la realitat del col•lectiu dels grafiters a la gent d'una comunitat, però tot i així, l'experiència ha sigut positiva i els i les veïnes i els grafiters han estat contents amb el resultat del què s'ha expressat amb el grafiti.


© Jaume Olivet 2018

Si vols pots:

Veure el reportatge: Ruta - Santa Maria de Les Arenes.
Veure l'apartat: Ruta Cultural i Fotogràfica de Terrassa.
Seguir les novetats pel facebook. On? FOTO Jaume Olivet
Seguir les novetats pel Telegram. On? FOTO Jaume Olivet
Pujada el dimecres 28 de novembre de 2018.

© Jaume Olivet 2018
Contador:
Counter
© Jaume Olivet 2016