© Jaume Olivet 2017

© Jaume Olivet 2017

RUTA CULTURAL I FOTOGRÀFICA DE TERRASSA
A la riba dreta d'un torrent
Dissabte 18 de febrer de 2017
Texto: Ferran Peña

© Jaume Olivet 2017



© Jaume Olivet 2017


Les Torres Bessones

Fa uns dies en una de les meves caminades diàries, vaig passar per un tram del carrer Santiago Rusiñol. Estava una mica fosc en comparació a la resta del carrer i de l´entorn , eren les 11.00 del mati com ara. Aquest tram de carrer és estret, vaig mirar els edificis de la meva dreta direcció oest i són alts, però la meva sorpresa va ser al mirar amunt a la meva esquerra direcció est i veure aquestes dues torres. Em recorden les desaparegudes torres bessones de New York, aquestes dues torres no les va dissenyar l'arquitecte d'origen japonès Minoru Yamasaki , sinó que són de l'antiga Farinera.



© Jaume Olivet 2017


© Jaume Olivet 2017


© Jaume Olivet 2017


© Jaume Olivet 2017


Capella i lluita contra l´oblit

Ens trobem sobre el terreny de lo que havia sigut l'antic cementiri de Terrassa. Hem analitzat l'arquitectura d'aquesta curiosa i tètrica capella: La capella és una petita construcció de planta rectangular que fou construïda amb pedra de sauló, la façana principal d´aquesta petita capella té una gran portalada flanquejada per dues columnes amb arquitrau, element horitzontal de pedra que uneix les dues columnes per la part superior , cornisa de maó i frontó de pedra de sauló amb relleus estucats que representen unes ales desplegades...amb desti al cel.



© Jaume Olivet 2017


© Jaume Olivet 2017


Les façanes laterals són rectangulars i presenten una finestra semicircular amb l'arc format per maons i reixa de ferro forjat. A banda i banda del frontó destaquen dos quarts d'una semiesfera amb relleus decoratius a la part que dóna a la façana principal, cantells de la façana principal i elements decoratius simulen dues columnes. L'absis semicircular està construït amb maons arrebossats.



© Jaume Olivet 2017


Jaume Olivet - En Miquel, Rafael i Ferran van neixer al barri i tenen les seves anècdotes de la seva infancia. Aquest el cementiri, era un dels lloc del barri on jugava la canalla.



© Jaume Olivet 2017


Jaume Olivet - En Rafael Aroztegui ens explica com originalment s'enterraba la gent al costat de les esglessies, a Terrassa a la Plaça Vella, al costat del Sant Esperit. I que amb el creixement de la ciutat i per evitar epidèmies, aquest es traslladaven a les afores. El primer trasllat, al lloc on sóm en aquest moment que a les hores era les afores de la ciutat, i més tard on és actualment.



© Jaume Olivet 2017


La capella d'estil neoclàssic va ser construïda al final del segle XVIII, tot i que el seu aspecte exterior és bastant bo i ha estat restaurada, cal dir que s'han perdut tots els elements ornamentals interiors. A la façana principal de la capella hi ha una placa en memòria i reconeixement dels ciutadans morts als camps d'extermini nazis (1939 - 1945) i a totes les persones injustament perseguides i represaliades per les seves idees i conviccions democràtiques. Sotasignada per l'Ajuntament de Terrassa i Amical Mathausen.



© Jaume Olivet 2017


© Jaume Olivet 2017


El misteri del Monòlit

El monòlit de la plaça de Joan Miró, és un monument en memòria dels herois terrassencs Jaume Jover i Valentí Alagorda, morts en defensar la ciutat de Terrassa davant d'un escamot carlí. El monòlit, juntament amb la capella, són els dos únics vestigis del que havia estat el Cementiri Vell de Terrassa.



© Jaume Olivet 2017


És un monòlit fet de gres, té forma troncopiramidal, es troba assentat sobre una base de pedra que té la forma de creu grega, amb els cantells arrodonits que a la vegada està sobre una pilastra de pedra que manté la mateixa forma i s'eixampla a la base. A la part frontal hi ha una placa amb el següent text: Monòlit erigit en aquest lloc, el Cementiri Vell de la ciutat, en memòria de Jaume Jover i Valentí Alagorda, morts en l'assalt de les tropes carlines a la ciutat de Terrassa el 22 de juliol, en el marc de la tercera guerra carlina. La part frontal del monòlit presenta dos escuts en relleu, a dalt hi ha baix , bastant erosionats, sembla que els haguin borrat o haguin arrencat alguns trossos No he pogut saber el perqué i qui ho va fer.



© Jaume Olivet 2017


Aparició de la Verge

Carrer de la Mare de Déu del Pilar. Fa uns mesos vaig passar caminant per aqui i de sobte vaig veure aquesta imatge amagada i adossada a la cantonada d'un gran edifici. Em vaig quedar una estona mirant-la i no acabava d'entendre que i fa aqui, en aquest bloc d'edificis.Vaig fer varies preguntes a la gent d´aquest bar que hi ha sota. Resulta ser que l'associació d'aragonesos de Terrassa celebran o celebraven la festa patronal de la Mare de Déu del Pilar. Feien una mena de cercavila fins aquesta capelleta i li feian una ofrena floral a la imatge de la Mare de Déu.



© Jaume Olivet 2017


© Jaume Olivet 2017


© Jaume Olivet 2017


Jaume Olivet - Apa ja sabem perque hi ha un Nebridi a Terrassa. En Rafael ens explica que el seu fill es diu Nebridi i que per poder possar-li aquest mon va demostrar la existencia d'un Sant Nebridi gracies a la Rambla Sant Nebridi de Terrassa.



© Jaume Olivet 2017


- Passem a l'altre cantó del Torrent -

© Jaume Olivet 2017

Si vols pots:

Veure reportatge: Ruta - A la riba dreta d'un torrent .
Veure apartat: Ruta Cultural i Fotogràfica de Terrassa .
Seguir les novetats pel facebook? FOTO Jaume Olivet
Pujada el dimecres 5 d'abril de 2017.

© Jaume Olivet 2017
Contador:
Counter
© Jaume Olivet 2016