© Jaume Olivet
31 de desembre de 2013

L'Home dels Nassos és un personatge mitològic català que té tants nassos com dies té l'any, un dels elements de la mitologia catalana més arrelats entre la mainada. Només se´l pot veure, però, el trenta-u de desembre o cap d'any. En ferse visible només el darrer dia de l'any, el personatge mitològic té, com tots els humans, un sol nas, i per tant, por ser qualsevol persona.

© Jaume Olivet © Jaume Olivet
Galeria - En Nassut de Rosrogent amb els Bastoners de Terrassa.


Tradicionalment, se sol explicar a la mainada que en aquest dia surt l'home dels Nassos, una persona que té tants nassos com dies té l'any. Se´ls hi explica de tal forma que els nens s'imaginen un personatge estrafolari amb 365 nassosa la cara, i busquen infructuosament un ésser fabulós amb 365 nassos, sense pensar que el 31 de desembre a l'any li queda només un dia per acabar. Per arrodonir la broma, se solia dir als nens que se l'acabava de veure passar per algun carrer proper, per tal que correguessin a veure si el podien trobar. També hi havia qui creia veure'l a les canonades de l'aigua i així ho feien saber a les criatures. Als pobles petits, es deia que apareixia a l'església i devorava la pica de l'aigua beneïda.

© Jaume Olivet © Jaume Olivet
Galeria - En Nassut de Rosrogent i el seu ball.


Aquesta tradició malgrat el gran arrelament a la ciutat de Barcelona es present en diverses poblacions catalanes que presenten en alguns casos petites variacions o localismes. En moltes d'aquestes actualment s'organitzen cercaviles amb un capgròs representant l'home dels Nassos. És el cas de la nostra estimada Terrassa desde fa tres anys.

© Jaume Olivet © Jaume Olivet
Galeria - En Nassut de Rosrogent visita el Mercat.


Segons el folklorista català Joan Amades, l'Home dels Nassos representa l'esperit de la vegetació. Creia que l'home dels Nassos era una degeneració d'un personatge mític que simbolitza l'any i que sovint era representat per l'arbre dels nassos; una espècie d'arbre molt estrany que es creia que era la llar de l'esperit de la vegetació.

© Jaume Olivet © Jaume Olivet
Galeria - En Nassut de Rosrogent balla dintre del Mercat.


Amades afegia que al Pirineu Oriental Francès es deia que l'Home dels Nassos vivia dins la soca d'un arbre i que el darrer dia de l'any sortia del seu amagatall i es vestia amb fulles de quatre colors diferents i d'una dotzena d'arbres, llest per iniciar el camí des d'Occitània fins a Catalunya.

També argumentava que tradicionalment era molt comú la representació de l'any com un arbre.

© Jaume Olivet © Jaume Olivet
Galeria - Apa adeu!.


Han Participat:
Coordinadora de Grups de Cultura Popular i Tradicional Catalana de Terrassa i en Toni Costa en l'organització els actes. En Carles Llongueras portant el capgross d'en Nassut de Nasrogent, La Nuri Escudé i en --- portant les carotes dels seus ajudants, en Ramon Codina en el papel de pregoner, la Associació d'amics de Sant Antoni Abatr de Terrassa amb el carruatge i els cavalls, els El Bastoners de Terrassa i l' Esbart Egarenc amb el Ball i tot el pùblic que ens ha acompanyat.Si vols pot adquirir la revista:


© Jaume Olivet © Jaume Olivet
Revista: Terrassa - Nassut de Nasrogent.


© Jaume Olivet