© Jaume Olivet

© Jaume Olivet

- La cerimònia del cafè al Restaurant Addis Abeba del meu amic Abraham -

© Jaume Olivet

L'Abraham ens prepara l'escenari on tindrà lloc la cerimònia del cafè. A la cerimònia hi han uns passos a seguir. Primer es rentar el cafè, després aquest es torrat i els seu aroma ens envolta, a continuació ve la mòlta i la preparació de l'infusió per acabar amb el servei als comensals.

© Jaume Olivet

© Jaume Olivet

Torrar el cafè requereix el seu temps, això fà que el resultat sigui especial, a poc a poc l'aroma ens arriba i les ganes de tastar-lo apareixen. Es fà a un plat o paella metàl•lica a sobre brases de carbó preparades previament.

© Jaume Olivet

Avui Restaurant està plè de gom a gom, i la cerimònia del cafè crida molt l'atenció. El cafè comença a agafar un color especial de torrat, ja manca poc.

© Jaume Olivet

A Etiòpia el cafè no és només un plaer pel sentit del gust, els aromes son molt importants, per aquest motiu es passeja la paella amb el cafè just acabat de torrar i tot el restaurant s'impregna del seu aroma. A tots aquell que hem tingut la sort de coneixer Etiòpia en persona, l'aroma del cafè Etíop ens desperta molts bons records.

© Jaume Olivet

La molada del cafè es fà a mà, dintre d'un petit recipient amb un morter alt i prim, amb la precisió que només pot donar l'experiencia. S'ha d'optenir una pols de cafè molt prima.

© Jaume Olivet

A l'hora s'escalfa l'aigua amb un jerro de base ampla i coll estret a les mateixes brasses on habien torrat el cafè. L'aigua ha d'arribar al punt d'ebullició.

© Jaume Olivet

© Jaume Olivet

Es possa el cafè dintre del jerro i el deixa escalfar-se una mica més.

© Jaume Olivet

© Jaume Olivet

Durant la cerimònia també es fan servir les brasses per cremar fustes oloroses, especialment encens o sándalo. Serveixen per envoltar més l'ambient, però l'origen d'aquest costum es la capacitat d'aquests fums per espantar el mosquit de la malaria.

© Jaume Olivet

© Jaume Olivet

La forma del jerro, el material del que esta fet i la perícia de qui el serveix fa qu'els pòsits no es barregin amb l'infusió i el resultat sigui òptim.

© Jaume Olivet

© Jaume Olivet

© Jaume Olivet

© Jaume Olivet

Servir el cafè també té el seu ritual. S'ha de fer amb compte per que no deixi anar els pòsits, es serveix desde una alçada d'uns deu o quinze centímetres, ben calent i normalment en tasses sense nanses. El cafè s'acompanya amb crispetes, tradició molt antiga que no s'ha de confondre amb el cinema i la televisió. De vegades també es serveix amb una barrega de cereals torrats.

© Jaume Olivet

© Jaume Olivet

© Jaume Olivet

© Jaume Olivet



Contador:
Counter


© Jaume Olivet