© Jaume Olivet 2023


TERRASSA - Ciutat d'artistes
En David Millán és "POLAROIDMAN"
Març 2023

© Jaume Olivet 2023

© Jaume Olivet 2023



Qui és aquest PolaroidMan?

És un foto-heroi de casa nostra, sííí, un heroi de Terrassa!!!

PolaroidMan, com tots els superherois, té una doble vida: D'una banda és un humil pencador que per guanyar-se la vida es vesteix d'astronauta en un laboratori farmacèutic i de l'altra, els dies plujosos i ennuvolats, agafa les seves càmeres polaroid i surt a captar aquesta imatge especial, "Evocadores i poètiques" com li agrada definir-les a ell.

Unes fotografies que podreu gaudir a les galeries que programo aquest any tots els quarts diumenges de mes.

© Jaume Olivet 2023



POLAROID
UN MON APASIONAT

El passat dimarts 7 de març de 2023, l'amic David, conegut a partir d'ara com a "PolaroidMan" va fer una xerrada sobre el món de la fotografia Polaroid.

Jo vull compartir amb vosaltres una mica de la història apassionant de la fotografia instantània.

Gran part del texte està tret de la Viquipèdia.



© Jaume Olivet 2023



ElS ORÍGENS DE POLAROID

Per a aquells que només han fet fotografia digital els pot costar entendre l'emoció i la il·lusió que feia anar a recollir les fotos després de dies d'espera, els que no vivim els processos que calia fer als anys trenta per poder revelar unes fotos, no podem imaginar-nos la il·lusió que va fer a la filla d'Edwin H. Land que el seu pare inventés la fotografia instantània.

Corria la dècada de 1930, Edwin Herbert Land era conegut al món de les òptiques fotogràfiques per haver inventat el filtre polaritzador. En aquells anys Kodak i Agfa competien per liderar la innovació al mercat fotogràfic. Per una banda Kodak acabava de treure al mercat la seva pel·lícula Kodacolor, que va tenir molta acceptació en el públic aficionat, i el 1935 desenvoluparan la pel·lícula color Kodachrome per a fotògrafs professionals. Per un altre Agfa va apostar el 1930 amb el seu Agfa Box per al format 6x9 i el rotllo 120, set anys més tard van treure el seu primer model de 35 mm.

Però malgrat tots aquests avenços el públic aficionat que no disposava de mitjans ni coneixements per revelar a casa seva havia d'esperar moltíssim per veure la feina. L'alternativa era la de comprar rodets Kodak que et tornaven revelats, però el cost i el temps a emprar era elevadíssim. Algunes persones abandonaven aquesta afició per aquests motius.

© Jaume Olivet 2023



Alguna cosa així devia passar a la filla del químic Edwin H. Land, explica la història que va ser ella qui li va donar la pista per crear la càmera Polaroid en manifestar-li quant li agradaria no haver d'esperar per veure les fotos. Després d'anys de recerca l'empresa que va crear el 1938, Polaroid, treu al mercat el 1948 la primera càmera instantània.

© Jaume Olivet 2023



L'ÈPOCA DAURADA DE POLAROID

La primera càmera fotogràfica de Polaroid va ser la Land Camera Model 95, va sortir a la venda per 89,75 dòlars, el preu era molt elevat per a l'època i tan sols es van fabricar 60 unitats, pensaven que els costaria entrar en un mercat copat pel binomi Kodak-Agfa.

Però l'invent va tenir un èxit inesperat, durant les demostracions de producte van vendre les 60 unitats, van esgotar tot el Stock en un dia. Motivats per l'èxit inesperat van començar a produir la nova càmera. Durant el primer any de vida van obtenir 5 milions de dòlars en vendes.

El 1963 Polaroid va llançar un altre dels seus productes estrella que faria enlairar-se, encara més, a la marca: la pel·lícula Polacolor, que permetria fer imatges instantànies a color.

© Jaume Olivet 2023



POLAROIDS QUE VAN PASSAR A LA HISTÒRIA

Ansel Adams, Peter Beard, Chuck Close o Robert Frank són alguns dels fotògrafs que es van deixar seduir pel nou format que va revolucionar el mercat i la indústria fotogràfica a la meitat del segle passat.

L'any 2010, la casa de subhastes Sotheby's va treure a la venda una col·lecció d'instantànies recopilada per Edwin Land amb l'ajuda d'Ansel Adams. Una de les fotografies que formaven part d'aquest lot era la que Andy Warhol va fer a l'actriu actriu Farrah Fawcett que es va vendre per 35.578 euros.



© Jaume Olivet 2023



LA CAIGUDA DE POLAROID

Després d'anys d'èxit Polaroid comença a veure com el seu negoci comença a caure. D'una banda, l'auge de la fotografia digital fa que la fotografia instantània ja no sigui una cosa nova. Els 60 segons que triga a sortir la foto és una eternitat si es compara amb la immediatesa del nou sistema. Els rodets són cars, en canvi la fotografia digital s'entén com una cosa molt més econòmica.



© Jaume Olivet 2023



LAND CAMERA 70

La primera fallida de Polaroid va ser el 2001, però van aguantar fins que el 2005 Polaroid fos adquirida per Petters Group Worldwide, una companyia inversora que el 24 de setembre del 2008 va ser acusada per frau. Aquests fets van precipitar que Polaroid es declarés a Bancarrota. A partir d'aquest moment la companyia passa a anomenar-se Polaroid / PLR IP Holidings, LLC



© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023



IMPOSIBLE PROJECT

Un any després de la declaració de Bancarrota sorgeix Impossible Project que pretén recuperar la companyia fabricant les pel·lícules que es van deixar de fer l'any que l'FBI va entrar a les propietats dels inversors de Polaroid.

Per fer-ho els inversors d'aquest "projecte impossible" van decidir adquirir les restes de la maquinària que Polaroid feia servir per fabricar la seva pel·lícula instantània i van llogar la fàbrica de la marca a Holanda, com a centre de les seves operacions. Per no caure en un dels errors que va precipitar Polaroid a la seva primera fallida, els nous propietaris van decidir apostar per les noves tecnologies amb productes com Instant Lab, per exemple.



Però per algun motiu no van aconseguir amb les noves pel·lícules la qualitat que la companyia original va aconseguir a mitjans del segle anterior. Sense aquesta qualitat el projecte se la juga.

Segons l'amic David les primeres Polaroid feien servir uns químics molt nocius i les noves no tant. Això que va bé pel medi ambient fa que el revelat de les noves Polaroid no sigui tant bo, que les fotos no siguin de la mateixa qualitat i que amb el temps perdin molt

El futur sembla una mica incert, potser és l'oportunitat de tornar a fabricar pel·lícules a l'altura de Polaroid. Tenint en compte l'auge del mercat en els darrers anys, amb companyies com Leica fabricant càmeres instantànies, cal imaginar que s'acosten nous bons temps per a elles.







© Jaume Olivet 2023



Taller dels Silencis, Dilluns 20 de febrer de 2023

Aprofito l'ocasió per posar unes fotos del lliurament de la càmera Polaroid a l'amic David. La càmera en qüestió era d'en Rafael Aróztegui i aquest me la va regalar fa uns anys, ara de mutuo acord, tots dos li regalem a l'amic David, Pasa a formar part de la seva col·lecció de càmeras Polaroid. Segur que li treura profit!



© Jaume Olivet 2023


Rafael Aróztegui:

Aquesta càmera Miniportrait 402, aprareguda a principis dels 70, va revolucionar la foto carnet instantani. A més com a fotografia creativa es potdisparar indistintament amb 1, 2, 3 o 4 objectius per separat.

Va permetre als fotògrafs competir amb les cabines de photomaton.

a mi, personalment, em va funcionar de meravella fins a l'aparició de la fotografia digital. Em va fer servei des de l'any 1984 fins al 2012, any que em vaig jubilar.

Sé que el David, boig per les Polaroids, en sabrà treure un gran profit.



© Jaume Olivet 2023

Pàgina - Amb els amics




© Jaume Olivet 2023



Pujada el diumenge 26 de març de 2023.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR:

- Apartat - TERRASSA - Ciutat d'artistes 2023
- Apartat - Noms Propis - David Millán
- El meu CV - FOTO Jaume Olivet





Contador:
Counter
© Jaume Olivet 2023