© Jaume Olivet 2023



DIARI DE VIATGE - MÈXIC 2023
Querétaro - Part 2
Dijous 10 d'agost de 2023

Visitant Querétaro i el seu aqüeducte.
Visitando querétaro y su acueducto.





© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023

L'aqüeducte de Querétaro, és una monumental edificació actualment de 74 arcs, que arriben a una alçada mitjana de 28.5m i una longitud de 1298 metres. Els Arcs de Querétaro s'erigeixen com el monument històric més important d'aquesta ciutat, que des del segle XVIII constitueix un referent per a la distribució d'aigua potable i sorgeix d'una llegenda d'amor.

El acueducto de Querétaro, es una monumental edificación actualmente de 74 arcos, que alcanzan una altura promedio de 28.5 m y una longitud de 1298 metros. Los Arcos de Querétaro se erigen como el más importante monumento histórico de esta ciudad, que desde el siglo XVIII constituye un referente para la distribución de agua potable y surge de una leyenda de amor.



© Jaume Olivet 2023

L'origen de la construcció dels Arcs es remunta al segle XVII, quan la ciutat no tenia un eficaç i saludable servei d'aigua potable, ja que els vells canals i canonades que sortien a la ciutat conduïen aigües brutes i malsanes, contaminades pels obratges, relata el cronista Andrés Garrido del Toral.

Les monges caputxines, protegides del Marquès Joan Antoni d'Urrutia i Arana li devien exposar les queixes sobre la necessitat que tenien d'aigua neta per als seus menesters, perquè encara que Querétaro tenia sobrada aigua del riu, li faltava puresa i claredat.

El Marquès va buscar als voltants de Querétaro la font que havia de sortir el preat líquid. Examinats diversos brolladors, va trobar que el més adequat, per estar el seu nivell a convenient altura en relació amb el de la ciutat, era l'anomenat Ull d'Aigua del Capulín, per un arbre d'aquell nom que hi havia, al poblat de La Cañada.

No obstant això, Els arcs de pedrera rosa són una construcció guiada per l'amor, ja que explica la llegenda que quan Joan Antoni d'Urrutia i Arana va veure per primera vegada Sor Marcela, l'amor entre tots dos va sorgir immediatament. Però hi havia una situació delicada, primer perquè Sor Marcela era monja i segon perquè era neboda de l'esposa de Juan Antonio Urrutia i Arana, per la qual cosa mai no haurien pogut fer realitat el seu amor.

Però van arribar a un conveni: ella li va oferir el seu amor basat en l'enteniment mutu, però sobretot ple de puresa, demanant-li a canvi que construís l'ara majestuós Aqüeducte per conduir l'aigua al convent de les Caputxines. La història que es troba darrere d'un dels aqüeductes més importants del món només té una raó de ser: l'amor entre un basc enamorat i una monja. Aquesta és la llegenda del Marquès de la Vila del Villar de l'Àliga i una de les monges caputxines més belles d'aquell moment, Sor Marcela.



© Jaume Olivet 2023

El origen de la construcción de los Arcos se remonta al siglo XVII, cuando la ciudad carecía de un eficaz y saludable servicio de agua potable, pues los viejos canales y cañerías que surtían a la ciudad conducían aguas sucias y malsanas, contaminadas por los obrajes, relata el cronista Andrés Garrido del Toral.

Las monjas capuchinas, protegidas de El Marqués Juan Antonio de Urrutia y Arana debieron exponerle sus quejas sobre la necesidad que tenían de agua limpia para sus menesteres, porque aunque Querétaro tenía sobrada agua del río, le faltaba pureza y claridad.

El Marqués buscó en los alrededores de Querétaro la fuente que había de surtir el preciado líquido. Examinados diversos manantiales, encontró que el más adecuado, por estar su nivel a conveniente altura en relación con el de la ciudad, era el llamado Ojo de Agua del Capulín, por un árbol de ese nombre que ahí estaba, en el poblado de La Cañada.

Sin embargo, Los arcos de cantera rosa son una construcción guiada por el amor, ya que cuenta la leyenda que cuando Don Juan Antonio de Urrutia y Arana vio por primera vez a Sor Marcela, el amor entre ambos surgió de inmediato. Empero había una situación delicada, primero porque Sor Marcela era monja y segundo porque era sobrina de la esposa de Juan Antonio Urrutia y Arana, por lo que nunca hubieran podido hacer realidad su amor.

Pero llegaron a un convenio: ella le ofreció su amor basado en el entendimiento mutuo, pero sobre todo lleno de pureza, pidiéndole a cambio que construyera el ahora majestuoso Acueducto para conducir el agua al convento de las Capuchinas. La historia que se encuentra detrás de uno de los acueductos más importantes del mundo, tiene sólo una razón de ser: el amor entre un vasco enamorado y una monja. Esta es la leyenda del Marqués de la Villa del Villar del Águila y una de las monjas capuchinas más hermosas de ese momento, Sor Marcela.



© Jaume Olivet 2023

© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023



© Jaume Olivet 2023

Alameda Hidalgo.







© Jaume Olivet 2023

Terrassa - Dimecres 18 d'octubre de 2023

TAMBÉ ET POT INTERESSAR:

- Reportatge - Mèxic 2023.
- El meu CV - FOTO Jaume Olivet.
Tornar a l'inici.

Contador:
Counter
© Jaume Olivet 2023