© Jaume Olivet 2021

© Jaume Olivet 2021

NEMÉSIS, DONES INVISIBLES

Auditori Municipal
Dijous 25 de novembre de 2021
Dia internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones



Némesis és una paraula que significa “càstig” però també és el nom de la deessa grega de la justícia i la venjança. Equiparació a les dones que han estat castigades, que han rebut un càstig, però també la promesa d’una venjança.

Durant segles, la imatge de la dona ha estat víctima de la repressió i l’exclusió, relegada a la funció d’ésser passiu, sense poder aspirar a res més que esdevenir un objecte de contemplació per a la mirada masculina. A través de Némesis, dones invisibles es vol reivindicar un lloc a la història per a les dones creadores, compositores, pintores, poetes... essers humans que van patir la violència de ser ignorades a la seva època pel sol fet de ser dones; i, a la vegada, donar visibilitat a totes aquelles dones que actualment continuen patint abusos, discriminació i maltractament.

Monika Lao: idea, direcció artística, piano, dansa aèria, composicions i selecció musical.
Rosa Cadafalch: actriu
Obres de Elisabetta de:
Gambarini (1730-1765), Clara Wieck-Schumann (1819-1896), Fanny Mendelssohn (1805-1847), Fanny Mendelssohn (1805-1847), Cécile Chaminade (1857-1944), Jennifer Thomas (1977) i Monika Lao.



© Jaume Olivet 2021

CONTINGUT:

- Galeria - L'espectacle - Part 1
- Galeria - L'espectacle - Part 2
- Galeria - Actuació de Monika Lao al cèrcle
- Informació - Guió: lletra i música.
- Informació - El 25 de novembre.



© Jaume Olivet 2021





© Jaume Olivet 2021

Némesis, dones invisibles
Galeria - L'espectacle - Part 1







© Jaume Olivet 2021

Némesis, dones invisibles
Galeria - L'espectacle - Part 2







© Jaume Olivet 2021

Nemésis, dones invisibles
Galeria - Actuació de Monika Lao al cèrcle







© Jaume Olivet 2021

NÉMESIS, DONES INVISIBLES - Guió

Poema "Diacrític" de Mireia Calafell
Música "Winterwind" de Mónika Lao
Poema "¡No! de Annie Altamirano
Actuació - Dansa a la xarxa
Poema "Dones amb guitarra" de Ana Ilce Gómez
Poema "Parlen les dones" de Montserrat Abelló
Poema "Balada del asesino" de Carlos Aganzo
Música "Ballade Op.6 No.4" (1836) de clara Wieck
Poema "Verges crucificades" de Tomislav Marijan Bilosnic
Música "Das Jahr - september-" (1840) de Fanny Mendelssohn
Poema "Invocació" de Vinyet Panyella
Música "Melodie Op.4 No.2" (1847) de Fanny Mendelssohn
Poema "Mitad Silenciada" de Marina Izquierdo
Música "Poèmes provençaux. Op. 127 No.2 - Solitude- (1908) de Cécile Chaminade
Poema "Palabras que matan" de Montserrat Villar Gonzàlez
Música "Etude for the Dreamer" (2012) de Jennifer Thomas
Poema "Mensaje urgente a mi madre" de Daisy Zamora
Música "Fire Rain" de Mónika Lao
Poema "Vuit de març" de M.Mercé Marçal
Música "Ashes" de Mónika Lao
Poema " Adiós" de Leya Tierney
Actuació - Dansa Aro
Música "You lost me" de Cristina Aguilera
Poema "Avui m'he mirat al mirall" Suu







© Jaume Olivet 2021

25 DE NOVEMBRE
Dia internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones

El Dia internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones (o DIEVCM), aprovat per l'Assemblea General de les Nacions Unides en la seva resolució 54/134 el 17 de desembre de 1999, se celebra anualment el 25 de novembre, en memòria de les germanes Mirabal. La proposta perquè se celebrés en aquesta data la va realitzar la República Dominicana, amb el suport de 80 països. La violència contra les dones es presenta en molts àmbits: física, sexual, psicològica i econòmica, totes les quals s'interrelacionen i les afecten en diferents nivells.

Alguns tipus de violència, com el tràfic de dones, creuen les fronteres nacionals. Les dones que experimenten violència sofreixen una varietat de problemes de salut, i es disminueix amb això la seva capacitat per participar en la vida pública. La violència contra les dones afecta famílies i comunitats de totes les generacions i reforça altres tipus de violència prevalents en la societat. No està confinada a una cultura, regió o país específic, ni a grups particulars de dones en la societat. Les arrels del fenomen jeuen en la discriminació persistent cap a les dones. Fins al 70 per cent de les dones experimenta violència en el transcurs de la seva vida.

El 25 de novembre va ser declarat dia internacional contra la violència de gènere el juliol de 1981, en el context del primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe celebrat a Bogotà (Colòmbia). En aquesta trobada les dones van denunciar la violència de gènere en l'àmbit domèstic i la violació i l'assetjament sexual en l'àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques.

Es va escollir aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes Mirabal (Patria, Minerva i Maria Teresa), tres activistes polítiques assassinades el 25 de novembre de 1960 mentre anaven a Puerto Plata a visitar els seus marits empresonats, en mans de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana. Dedé Mirabal, que viu a Bèlgica, és l'única germana que ha sobreviscut. Els seus cadàvers destrossats van aparèixer al fons d'un barranc. Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència. El 1999, l'ONU va donar caràcter oficial a aquesta data.

El 1993, l'Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar la Declaració sobre l'Eliminació de la violència contra la dona, en la qual es va definir el terme violència contra la dona com: "Tot acte de violència basat en el gènere que té com a resultat possible o real un dany físic, sexual o psicològic, incloses les amenaces, la coerció o la prohibició arbitrària de la llibertat, ja sigui que ocorri en la vida pública o en la vida privada." En aquesta Assemblea es va reconèixer que eren necessaris "una clara declaració dels drets que s'han d'aplicar per assegurar l'eliminació de tota violència contra la dona en totes les seves formes, i un compromís dels Estats i de la comunitat internacional en general per eliminar la violència contra la dona ».

El 17 de desembre de 1999, l'Assemblea General de les Nacions Unides va designar el 25 de novembre com el Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona . L'ONU va convidar a govern s, organitzacions internacionals i organitzacions no governamentals a organitzar activitats dirigides a sensibilitzar el públic respecte del problema en aquest dia com una celebració internacional . El Fons de Desenvolupament de les Nacions Unides per a la Dona (United Nations Development Fund for Women o Unifem, en anglès) també observa regularment la jornada, i ofereix suggeriments perquè altres les observin.

A l'octubre de 2006 es va presentar el Estudi a fons sobre totes les formes de violència contra la dona, que demostra que hi ha obligacions concretes dels Estats per prevenir aquesta violència, per tractar les seves causes (la desigualtat històrica i la discriminació generalitzada), així com per investigar, jutjar i castigar els agressors. La violència contra la dona segueix sent una pandèmia global. Fins a un 70% de les dones pateixen violència en la seva vida. La campanya «16 dies d'activisme contra la violència de gènere» comença el 25 de novembre, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona, i acaba el 10 de desembre, Dia dels Drets Humans. Aquesta campanya té com a objectiu cridar a l'acció per posar fi a la violència contra les dones i les nenes a tot el món.

(Tret de Viquipèdia)







© Jaume Olivet 2021

TAMBÉ ET POT INTERESSAR:

- Apartat - Noms Propis - Monika Lao
- Veure el meu CV - FOTO Jaume Olivet



© Jaume Olivet 2021

Contador:
Counter
© Jaume Olivet 2021