© Jaume Olivet 2018

© Jaume Olivet 2018

CONTINGUT

- El Caganer: Qui és el Caganer?
- El Caganer: Vers de Nadal.
- El Caganer: Els Urban Sketchers Terrassa.



© Jaume Olivet 2018

QUÍ ÉS EL CAGANER?

El caganer és una figura popular del pessebre nadalenc indispensable als naixements de Catalunya i que en els últims temps s'ha generalitzat a altres parts d'Espanya, Europa i Llatinoamèrica.

Es tracta d'un pastor al qual es representa ajupit, amb els calçons baixats, les natges a l'aire i defecant. Sovint amagat en un racó, darrera d'un arbust, on fa les seves necesitats a l'aire lliure. Vestit, generalment, amb camisa blanca, pantalons foscos, faixa i barretina vermelles, sovint fumant amb pipa. L'home que caga, l'home que fa les seves necessitats són altres noms que se li han atribuït.

L'origen és una mica confús, segons alguns historiadors se situa entre el canvi dels segles XVII i XVIII, en ple Barroc, un moviment cultural i artístic que es caracteritzava per un realisme exagerat. Llavors no era només en el pessebre sinó que s'ha trobat en rajoles que el representen explicant històries. Els caganers apareixen ja als pessebres catalans a finals del segle XVII, encara que no es van fer populars del tot fins al XIX. Ara, de bon principi la figura del caganer no era exclusiva del pessebre.

Segons l'etnòleg i folklorista català Joan Amades, el caganer es remunta a finals del segle XVIII, inspirat en un relleu de marbre del segle XVII anomenat La Verge i la muntanya de Montserrat en el qual es representa a la Mare de Déu amb el Nen i el massís de Montserrat amb els seus camins transitat per personatges, entre els quals es troba -amagat després d'una revolta i l'empara d'un arbre- el caganer en plena feina.

Altres experts el situen també al segle XIV, però assenyalen que es va originar a Ille-sur-Têt (en català Illa de Tet) situat al rosselló francés (anomenat per alguns "Catalunya Nord") on va aparèixer esculpit en una pedra un personatge al que se li coneixia com "cagaire" i que ràpidament es va popularitzar en la cultura i folklore català.

La tercera hipòtesi sobre l'origen del caganer (com a figura del pessebre) es remunta al segle XVII i apareix coincidint amb un moviment artístic-cultural en el que es reflectia a través de dibuixos en rajoles episodis de la vida quotidiana dels catalans, on s'explicaven breus històries i incloïen alguns refranys. Sembla ser que en una d'aquestes rajoles es representava a un pagès català defecant.

Però malgrat la vessant escatològica de l'assumpte i lluny de ser ofensiu o groller, segons la tradició i cultura, el caganer està retornant a la terra el que d'ella procedeix, abonant la terra del pessebre i fent-la fecunda per a l'any següent. Per això és considerat símbol de salut i prosperitat i, en definitiva, de felicitat per al Nadal. Col·locar aquesta figura al Pessebre porta bona sort i alegria; si no es col•loca, comporta desventures.

En l'àmbit catalano parlant només pot trobar-se a Catalunya i al País Valencià. També se'n pot trobar a les illes Canàries. Tant a Portugal com a la regió de Múrcia com utilitzen figures semblants com són el cagador i el cagón, respectivament.

Si bé es representava inicialment com un pagès abillat amb barretina i faixa, actualment es poden trobar de totes les professions i colors: policies, bombers, àngels, dimonis, capellans, futbolistes, executius, cantants, polítics... i fins el caganer internauta amb el seu portàtil! També -per allò de la igualtat de sexes- es pot trobat alguna caganera i -per allò d'augmentar les vendes- algun pixaner.

Curiosament, el caganer no és l'únic personatge nadalenc típic dels Països Catalans que defeca. Existeix una altra antiga tradició, el Tió, un tronc d'arbre que els nens escullen i que és portat al menjador de la sala. És cobert per una manta perquè no passi fred i és alimentat fins el dia de Nadal, on els nens i nenes de la casa, tot cantant-li típiques cançons de Catalunya, li donen cops amb un bastó perquè "cagui" neules, torrons, dolços i llaminadures.

Tornar a l'inici.





© Jaume Olivet 2018

VERS DE NADAL

Autora: Francesca Aubanell.

Un pastoret molt golafre
fent camí cap a Betlem
li ha agafat mal de panxa
i busca una mata impacient.

Un majoral l'apressa
"vinga, vinga, caganer!"
que tot això et passa
per ser massa llaminer.

L'estel que tot ho vigila
se n'adona d'aquest fet
"poso la llum més fluixeta"
li diu a l'angelet

No sigui que algun espieta
descobreixi el pastoret.

Tornar a l'inici.





© Jaume Olivet 2018



Volia fer unes fotos de caganers a la Fira de Santa Llúcia per aquesta galeria però no vaig poder i de cop se'm va encendre un llumet al cap, i si demanava als Urban Sketchers Terrassa dibuixos de caganers... a continuació teniu la resposta d'aquests.

© USK Terrassa 2019

Els dibuixos de la Rosa Maria i del Francesc, el segon representa al Senyor Rafael Aroztegui amagadet darrera d'un Ferrari, els cotxes és una de les passions d'en Francesc!

© USK Terrassa 2019

El primer caganer rebut va ser EL MEU!

L'amic Fernando Font de Gayà no va trigar gaire a sorprenents i fer-nos riure amb un servidor ajupit. En Fernando és el Messi del dibuix-instantani, sembla que tingui una Instamatic en lloc de llapis. Però la seva creativitat té piles Duracell i no s'acaba mai, el segon afortunat, el Felip Planas.

© USK Terrassa 2019

Genial! L'amic Antoni Barreda ens ha dibuixat al Nassut i els seus ajudants. El passat 31 de desembre de 2018 els USK Terrassa van venir a la Festa de l'Home dels Nassos.

© USK Terrassa 2019

En David Chaler ens envia un autoretrat caganer! alhora que el caganer de la Dolors, en Fernando, té cagarrines d'art!

© USK Terrassa 2019

En Fernando és dels meus! Quan comença una cosa no para fins que no l'acaba. No sé pas si s'ha proposat fer caganers de tots els USK Terrassa, de moment en porta 4 amb l'Enric Mañas i la Rosa Maria.

© USK Terrassa 2019

Més caganers, aquest cop un parell de l'amiga Juana Risquez, això és una disbauxa d'art caganera!

© USK Terrassa 2019

© USK Terrassa 2019

El caganer de l'amic Felip també és un sketcher, ni més ni menys que l'artista Antoni Barreda.

© USK Terrassa 2019

El caganer nadalenc de l'Anna Salles.

© USK Terrassa 2019

I ja la tenim aquí, la Pandora caganera, una preciositat obra de l'artista Jesús Guzmán.

Juana Risquez: "Me encanta", "está bonita hasta haciendo sus cosas".
Fernando Font de Gayà: "La ADORO a la PRIMERA...!!!!"


Tornar a l'inici.



© Jaume Olivet 2018

Què puc dir jo? Moltes, moltíssimes gràcies!

I encara que aquesta galeria ja està pujada, si voleu enviar més caganeres i caganers, jo encantat d'afegir-les.

Tornar a l'inici.



© Jaume Olivet 2018

Si vols pots:

Veure l'apartat: Tradicions de casa nostra.
Veure l'apartat: Urban Sketchers Terrassa.
Seguir les novetats pel facebook. On? FOTO Jaume Olivet
Seguir les novetats pel Telegram. On? FOTO Jaume Olivet
Pujada el dissabte 12 de gener de 2019.

© Jaume Olivet 2018

Contador:
Counter
© Jaume Olivet 2019