© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

I diada Colla Gegantera de Les Fonts
Diumenge 17 de novembre de 2019

© Jaume Olivet 2019

Se t'acudeix millor manera de començar el dia que amb una bona butifarra!

© Jaume Olivet 2019

Capgrossos de Sabadell.

© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

La parella de gegants de la Colla Gegantera de Cerdanyola del Vallès, els gegants nous, en Bernat i la Victòria. En Bernat representa el senyor del Castell de Sant Marçal, porta a la mà un falcó per caçar que simbolitza la noblesa. La Victòria, deu el nom a una santa molt venerada al municipi.

Els acompanya el Gegantó Mir.

© Jaume Olivet 2019

L’any 1990 l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, que ja comptava amb els gegants Martí i Roser, nascuts el 1982, va decidir encarregar la construcció d’una nova parella de figures a l’obrador Can Boter de Tiana.

Així, aquell mateix any, durant les festes del Roser, els dos nous gegants van ser batejats a la plaça Abat Oliva. Ell va rebre el nom de BERNAT, un dels més arrelats a la Cerdanyola medieval, mentre que ella va rebre el nom de VICTÒRIA, en honor a una santa molt venerada al municipi, suposadament germana del màrtir Sant Iscle, que apareix esmenada en els documents antics que parlen de la parròquia que esta dedicada a ambdós germans sants i que es trobava a la cruïlla del camins que van de Cerdanyola a Horta per Canaletes, i del Fermi fins a Montcada, per Can Magre, Aquesta església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes va ser construïda el durant el segle XII, tot i que al llarg del temps ha sofert diverses reformes.

El Bernat, de posat altiu i ferreny, representa el senyor del castell de Sant Marçal que dominava sobre la vila i els seus entorns a l’edat mitjana. Abillat a la moda renaixentista, com a símbol de noblesa sosté amb la ma esquerra un falcó per caçar.

La geganta, gràcil i esvelta, i també vestida tal com ho feien les dames nobles durant el renaixement, du els cabells ondulants recollits amb un tocat de roba i passamaneria i sosté un pom de flors amb la mà esquerra.

El dia del bateig del Bernat i de la Victòria es va comptar amb la presència del gegants de Sant Cugat del Vallès i del gegants de Sabadell, que els van apadrinar. Després de l’ofici solemne, els gegants van fer una cercavila pels principals carrers i van acabar ballant a la plaça Abat Oliva, on els esperaven els gegants vells de la població, el Martí i la Roser.

A la dècada de 1990, l’Ajuntament pagava portadors de Sabadell per treure els gegants cerdanyolencs a les cercaviles durant las festes majors de Sant Martí, al novembre, i del Roser, al principi de maig, fins que es va constituir la colla gegantera de la vila.

(Colla Gegantera de Cerdanyola del Vallès).

© Jaume Olivet 2019

La Parella Pere Berenguer i Arsenda, obra d'en Jordi Grau al Taller del Drac Petit. Amb ells, en Bertran de Vilafranca

© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

La Parella de gegants de la Colla Gegantera de Mollet del Vallès, en Mir i la Guillerma, dos personatges feudals de finals del segle XII. Tots dos són obra d'en Jordi Grau (Taller del Drac Petit).

Els Acompanya una gegantona, la Mariona (1998), que deu el seu nom a l'ermita de Santa Maria de Gallecs i representa una noia jove i actual que porta símbols de la història i la cultura de Mollet, com un llibre il·lustrat pels seus padrins, el pintor local Joan Abelló i la il·lustradora Pilarín Bayés.

-----

La colla aquest any celebra el seu 25è Aniversari, i per celebrar-ho en Mir de Mollet, la Guillema de Manlleu i la Gegantona Mariona, s’acostaran fins a Les Fonts per passar una molt bona Diada Gegantera.

Els seus gegants són en Vicenç i na Marinette, “Gegants Solemnes de la Ciutat”, que només surten a Mollet amb motiu de les dues festes majors. També tenen en Mir de Mollet i la Guillema de Manlleu, gegants amb els que visiten pobles de Catalunya, Espanya i, en alguna ocasió, Europa. Amb ells sempre porten la Mariona, la gegantona de la ciutat.

La Mariona deu el seu nom a l’ermita de Santa Maria de Gallecs i representa una noia jove i actual que porta símbols de la història i la cultura de Mollet, com un llibre il·lustrat pels seus padrins, el pintor local Joan Abelló i la il·lustradora Pilarín Bayés.

Va ser presentada el gener de 1998 i del seu llibre d’històries i llegendes, surt la història dels nous gegants de la ciutat: en Mir i la Guillema.

© Jaume Olivet 2019

La Parella de Gegants de la Colla de Gegants i capgrossos de Sabadell són els avis (1929), els va construir "El Ingenio" i han passat per les mans d'altres constructors, entre ells en Jordi Grau a l'any 1990 (Taller del Drac Petit).

Els acompanyen dos gegantons, un d'ells és en Vicentó, fill d'en Roger i l'Elisenda, uns altres gegants de Sabadell. Va ser construït per la Casa Closa al 1959 i va ser refet per en Jordi Grau a 1988 (Taller del Drac Petit).

Venen acompanyats pel gegant del pèl, els capgrossos i les divertidíssimes Granotes del Ripoll.
Els avis van ser estrenats a l’agost de 1929 per a la Festa Major de Sabadell. Els va construir "El Ingenio" i han passat per a les mans d’altres constructors com la Casa Closa de Sabadell al 1936 i al 1940-1950, Josep Cardona (Mataró 1985) i el Drac Petit (Terrassa 1990). Totes aquestes remodelacions fan que amb quasi 80 anys, els Avis siguin els més balladors dels seus gegants. Quan el pes i l’alçada, pels amants de les dades, 55 kg i 3,5 m.

En Vicentó és fill d’en Roger i l’Elisenda, per tant, és la tercera generació de Gegants. Va ser construït per la Casa Closa al 1959, encara que el cap i les mans són obra d’Escaler. Va ser refet al 1988 pel Taller del Drac Petit. Va ser estrenat per la Festa Major de la Creu Alta el juny de 1959 i pesa 30 kg i te una mida de 2 m.

Les Granotes del Ripoll, Nascudes al 1985 per reivindicar i recuperar el Riu Ripoll. Son activistes, ecologistes, defensen la fauna i flora, i els encanta ballar.

© Jaume Olivet 2019

La Colla Gegantera de Sant Quirze del Vallès ha vingut amb:

En Quirze i la Julita, obra de Juan Cabus al 1984. Representen dos romans, mare i fill, que van ser sacrificats per les seves creences religioses.

El gegantó de l'Albert Beltrán és l'imatge del fundador dels Gegants de Sant Quirze del Vallès , va ser estrenat l'any 2016 donant inici a la Diada Albert Beltran Hilari.

L'òliba, es diu Obdúlia (2004) perquè va ser estrenada el dia de Santa Obdúlia (5 de setembre) i el mussol Feliu (2002), anomenat així per la Masia de Can Feliu. Tots dos són obra d'en Jordi Grau (Taller del Drac Petit). Representen el símbol de Sant Quirze del Vallès.

© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

El rei i la reina, gegants del Casal de Les Fonts.

© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019



© Jaume Olivet 2019

Si vols pots:

Veure el reportatge: I Diada Colla Gegantera de Les Fonts.
Veure l'apartat: Colla gegantera de Les Fonts.
Veure l'àlbum de cromos: Colla gegantera de Les Fonts.
Veure el meu CV i saber com seguir les novetats: FOTO Jaume Olivet.
Pujada el dissabte 23 de novembre de 2019.

© Jaume Olivet 2019

Contador:
Counter
© Jaume Olivet 2019