© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

XXXI NIT DE MISTERI - PREMIS LITERARIS
Nova Jazz Cava - Dimecres 26 de juny de 2019

© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

Benvinguts a aquesta vint-i-sisena NIT DEL MISTERI que organitza la Seu Territorial d’Òmnium Cultural a Terrassa amb la col·laboració de Pagès Editors, La Previsió, llibreria La Temerària, Abacus i Copisteria Unió.

© Jaume Olivet 2019

Volem agrair la presència del Sr. Jordi Redondo de la Junta Nacional d’Òmnium Cultural, la Sra. Rosa Boladeras, Regidora de Cultura de l’Ajuntament de Terrassa, la Sra. Maria Gental, Directora de la Biblioteca Central de Terrassa, la Sra. Eulàlia Pagès, de l’Editorial Pagès, la Sra. Montserrat Canyameres, filla d’en Ferran Canyameres i els regidors de l’Ajuntament de Terrassa: la Sra. Meritxell Lluís, la Sra. Teresa Ciurana i el Sr. Pep Forn.

© Jaume Olivet 2019

Moltes gràcies per l’actuació d’en Guim G. Balasch al saxo alt i Xavier Algans al piano.

© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

L'Oriol Carreras, presentador.

També volem agrair, de manera molt especial, als guanyadors del premi de novel·la que avui ens acompanyen: Josep Gorriz, Josep Torrent, Francesc Planas, Llorenç Capdevila, Rafael Vallbona, Jordi Cervera i Montserrat Espallargas. Excusen la seva assistència: Roland Sierra, Òscar Vilarroya, Estrella Ramon, Carme Torras i Roser Barrufet.

I ho volem fer amb un detall (pin) que els recordi la commemoració del cinquantè aniversari de la seu territorial d’ÒMNIUM a TERRASSA que enguany celebrem. Demanem, doncs, que els guanyadors i la Sra. Anna Carol, presidenta de la seu territorial d’Òmnium Terrassa, pugin a l’escenari per fer-los entrega d’aquest obsequi.

© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

I per què qualifiquem de NIT DEL MISTERI aquest acte? Doncs bé, la culpa de tot això la té en Ferran Canyameres. Si ens fixem en la convocatòria dels premis que es lliuren durant aquesta nit tan especial, llevat del PREMI ENRIC GALL, ens adonarem que tots ells giren al voltant d’un gènere molt especial: en totes les bases es demana que s’escrigui una narració original de gènere policíac, d’intriga o misteri, o una narració original d’un conte d’aventures o misteri.

I per què Ferran Canyameres? L’any 1986, la Junta de la Seu Territorial d’Òmnium Cultural a Terrassa amb la col·laboració de l’Ajuntament de Terrassa es plantejà la possibilitat de constituir i convocar un premi de narracions originals i inèdites de tema lliure, escrites en català i d’una extensió màxima de trenta folis mecanografiats. Amb aquest objectiu, ambdues entitats acordaren que el premi es denominaria PREMI DE NARRACIONS FERRAN CANYAMERES I CASAMADA en homenatge a l’il·lustre escriptor terrassenc nascut a Terrassa el 1898 a Terrassa i mort a Barcelona el 1964.

La raó per la qual aquest premi adoptà aquesta denominació és molt senzilla, perquè Ferran Canyameres era un terrassenc molt vinculat al món de la literatura juvenil i de gènere policíac, i pel fet que les entitats que el convocaven van considerar que el millor homenatge que se li podia fer era donar el seu nom a un premi literari convocat a Terrassa.

Posteriorment, l’any 1990 el premi adoptà un nou gir amb la incorporació d’altres entitats ciutadanes. Va ser, precisament, el mes de juny de 1990, en ocasió de convocar-ne la quarta edició, que el premi passà a denominar-se PREMI FERRAN CANYAMERES DE NARRACIONS CURTES. Però aquest nou gir que es donà al Premi Ferran Canyameres no es limità només a la seva conversió en un premi de narracions curtes de gènere policíac, ni tan sols al fet que en la seva convocatòria hi participessin altres entitats ciutadanes, sinó que, gràcies a l’impuls d’EDICIONS BAULA (llavors Editorial Luis Vives), per primera vegada, es va instituir el PREMI FERRAN CANYAMERES DE NOVEL·LA, que es va convocar conjuntament amb el de narracions curtes.

Anys després, naixerien dos premis més adreçats als joves escriptors d’ensenyament secundari i del cicle superior de primària, pensant sempre en l’escola com la millor pedrera d’escriptors en llengua catalana i involucant-hi els propis docents, em refereixo al PREMI MARIA ROVIRA i al PREMI MONTSERRAT OLLER.

Tot aquest ventall de premis són els que anirem desvetllant al llarg de la nit. Però en poca estona, i després del parlament de la presidenta de la seu territorial d’Òmnium Cultural a Terrassa, el Quadre de Veus de Ràdio Teatre de la 95.2, sota la direcció de Toni Garrich, interpretarà —com si estiguéssim escoltant la ràdio— una adaptació dels contes: “ L’hospital” (1917) i “Trista fi” (1926) d’en Ferran Canyameres. Recordin que l’any passat, el premi de novel·la no va tenir obra guanyadora, per això enguany hem escollit uns contes del nostre escriptor de capçalera.
L’adaptació radiofònica del guió ha estat realitzada enguany per la Sra. Beth Solsona.

Finalment, vull destacar l’actuació d’en Guim G. Balasch (saxo alt) i J. Alberto Medina (piano) que ens han interpretat ja una peça de jazz i n’interpretaran una altra al final de la nit.

En acabar, si us voleu quedar una estona més amb nosaltres, es servirà un petit refrigeri a fi i efecte de celebrar el 50è aniversari de la seu territorial d’Òmnium Terrassa a tots els assistents.

Comencem, doncs, aquesta Nit del Misteri. Ferran Canyameres, emprava en les seves obres literàries un munt de mots inusuals, la majoria d’ells sinònims d’altres, fent ressaltar d’aquesta manera la nostra gran riquesa lingüística.

La Sra. Carme Barba, lletraferida que ha fet una tasca de recuperació de les paraules de català presents a la literatura de Ferran Canyameres n’ha seleccionat cinc d’aquestes paraules amb el seu significat. Al llarg de la vetllada les hi aniré desvetllant:

Abaltit: Quedar sense ànim. Estar endormiscat. Ensopit

© Jaume Olivet 2019

Anna Carol, presidenta d'Òmnium a Terrassa

Parlament de l'Anna Carol:Benvingudes i benvinguts a aquesta nit tan especial que Òmnium celebra fa ja 26 anys.

He tingut l'honor d'assumir la Presidència de l'entitat just l'any de la celebració del cinquantè aniversari de la creació de la nostra seu, l'any 1969. La primera seu territorial després de la Nacional.

L'entitat que, com diu el nostre president Jordi Cuixart, va néixer "per salvar els mots i que ara té el repte de salvar les llibertats". Un record emotiu per ell que segurament estaria celebrant aquesta nit amb nosaltres enlloc d'estar injustament empresonat. Des d'aquí exigim la llibertat immediata dels presos polítics i el retorn dels exilitats. Dono les gràcies a la Meritxell per estar entre nosaltres en un dia tan especial.

Però, malgrat ens trobem en una situació escepcional on s'estan vulnerant els drets fonamentals, no deixem de considerar que fomentar la cultura és promoure la llibertat. La cultura obre la ment, ens ajuda a entendre altres cultures i valorar-les, en difinitiva ens fa més tolerants.

El primer objectiu dels premis és impulsar l'ús de la llengua catalana, sobretot entre els més joves. Una edat en què la lectura i l'escriptura tenen unes fortes competidores, les xarxes socials. La temàtica d'intriga i de misteri també incentiva la creació i la imaginació. Tant en joves com en adults.

L'altre objectiu és valorar la cultura a través de la literatura. Preuar la riquesa de la llengua i el seu vocabulari que de mica en mica es va empobrint. Prendre consciència de l'emoció que provoquen les paraules ben dites, del que suggereixen més del que expressen. La capacitat comunicativa per transmetre les idees i els pensaments.

© Jaume Olivet 2019

Parlament de l'Anna Carol: (continuació)L'Emili Teixidor en el seu llibre "La cultura i la vida" crea una definició que ens porta a la reflexió. Diu així "El fracàs de la cultura ve quan necessitem coses que ens omplin de sentit enlloc de ser capaços nosaltres mateixos d'omplir de sentit les coses, però això últim requereix temps, aducació i consens social"

Per consolidar una institució cultutal també es necesita temps, educació i consens social.

Nosaltres, com he dit, portem 50 anys treballant-hi i esperem seguir-hi treballant 50 anys més.

Moltes gràcies i felicito per endavant als guanyadors i guanyadores dels respectius premis; agraeixo a tots els escriptors i escriptores la seva participació, així com als membres del jurat per la seva valuosa tasca, als editors per impulsar la lectura i a tots els assistents per acompanyar-nos.

I anem a desvetllat misteris. Gràcies.

CARTA DE JORDI CUIXART PER LA NIT DEL MISTERI DE TERRASSA. 26 DE JUNY DE 2019

Estimadíssims amics i amigues de Terrassa, enyorats,

A poques hores de tornar a Catalunya soc amb vosaltres, en aquesta nit de cultura i llibertat.

I si m'ho permeteu, enhorabona Òmnium Terrassa per aquest mig segle enfortint la llengua i la cohesió. El millor preludi per tot el futur que tenim per construir.

Deia Joan Tridau parlant de Ferran Canyameres que "una persona, per a ser autènticament universal, cal que estigui profundament arrelada en un indret". Avui des del seu Vallès estimat projectem enllà una lliuta insubornable per la justícia i els Drets Humans.

Ens neguem a viure sense esperança. Ni 614 dies de presó, ni 52 sessions de Judici, ni tan sols la sentència que pugui venir, ens farà renunciar a transformar la societat. Al costat de l'art i l'humanisme. Plens de vida, sense por. Per això, empeltats de tendresa diem ben alt que ho tornarem a fer!

Amigues i amics de Terrassa, una abraçada immensa i moltes felicitats als guanyadors.

Amb estima i coratge. Sempre endavant!

Jordi Cuixart
President d'Òmnium Cultural
Presó de Soto del Real, Madrid, 23 de juny de 2019.
© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

Interpretació radiada dels contes: “ L’Hospital” (1917) i “Trista fi” (1926) d’en Ferran Canyameres. L’adaptació radiofònica del guió, com ja els he dit abans, enguany és a càrrec de la Sra. Beth Solsona.

“Quan el vàreig conèixer feia poc que arribava de Grècia. Era un xicot intel•ligent i simpàtic que es conqueria de seguida l’apreci dels que el tractaven. Parlava perfectament varis idiomes, el castellà inclusiu, notant-se en el seu parlar, aquella gangositat que tenen en l’enraonar quasi tots els poliglotes.

© Jaume Olivet 2019

Joan Salvador i Joan Roca.
© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

Jordi Alegre i Rosa Aguado.
© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

XXX i XXX.
© Jaume Olivet 2019

Robert Rue i Margarida Fabregat.
© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

Quadre de veus de la Ràdio Municipal.
© Jaume Olivet 2019

Entrega del 25è PREMI MARIA ROVIRA.L’objecte d’aquest premi és una narració curta original de gènere policíac, d’intriga o misteri, escrita per un alumne d’ensenyament secundari o post obligatori.
El premi té tres nivells: 1r i 2n d’ESO, 3r i 4t d’ESO i Batxillerat i cicles formatius. La dotació del premi per a cada nivell, amb el corresponent trofeu, és de 170 euros en efectiu i un xec de 170€ en llibres, per gentilesa de la Cooperativa ABACUS.
Lectura de l’acta i del veredicte del jurat per part del secretari senyor Martí Cabré. Pujen a l'escenari els guanyadors, la Sra. Anna Carol, presidenta d’Òmnium Cultural a Terrassa, el president del jurat (Sr. Pere Puntí), i un representant de la Cooperativa Abacus i un representant del centre educatiu. També es lliura una biografia de la Sra. Maria Rovira.

© Jaume Olivet 2019

Martí Cabré.
© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

Bursada: Acció violenta i sobtada. Empenta. Revolada

Entrega del 18è PREMI M. MONTSERRAT OLLER

L’objecte d’aquest premi és una narració original d’un conte d’aventures o misteri escrita per un alumne del cicle superior de primària.
El premi té dos nivells: alumnes de 5è de Primària i alumnes de 6è de Primària. La dotació del premi per a cada nivell, amb el corresponent trofeu, és un xec de 70€ en llibres pels guanyadors i un altre xec de 70€ en llibres pels centres educatius, gentilesa de la llibreria La Temerària.
Lectura de l’acta i del veredicte del jurat per part de la presidenta del jurat senyora Núria Oller.

© Jaume Olivet 2019

Núria Oller.
© Jaume Olivet 2019

Balder: Que no estreny. Que no s’ajusta. Ample

Entrega del 15è PREMI DE POESIA ENRIC GALL

L’objecte d’aquest premi és un poema o una col·lecció o un recull de poemes originals i inèdits d’exaltació dels valors ciutadans com el civisme, la convivència i les bones costums o, també, dels valors paisatgístics.
La dotació del premi és un xec d’Òmnium Cultural de 600 euros. La percepció total o parcial d’aquest import comportarà la cessió de tots els drets d’autor en favor d’Òmnium Cultural, entitat patrocinadora del premi. Davant de circumstàncies excepcionals, si el jurat ho considera oportú, es podrà dividir al seu criteri l’import del premi en dues fraccions.
Lectura de l’acta i del veredicte del jurat per part del Sr. Jordi Collell, membre del jurat.

© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

Deixondir: Sortir d’un estat de peresa o ensopiment. Espavilar

Entrega del XXXIè PREMI DE NARRACIONS CURTES

L’objecte d’aquest premi és una narració o conjunt de narracions originals de gènere policíac, d’intriga o misteri.
La dotació del premi, amb el corresponent trofeu, és de 800 euros. Lectura de l’acta i del veredicte del jurat per part de la secretària del jurat senyora Isabel Caba.

© Jaume Olivet 2019

Isabel Caba.
© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

Bleixar: Respirar amb fatiga. Esbufegar

Entrega del Premi al Guanyador del disseny de la portada del recull d’obres guanyadores de la present edició.

A l'escenari, la Sra. Anna Carol, la representant de la Cooperativa Abacus i la Sra. Montserrat Martinez Cabanyes, alumne de l’Escola Municipal d’Art i Disseny, fan entrega del guardó i del xec de 170€ en llibres, gentilesa d’Abacus.

Agraïments molt especials al Sr. Rafael Català de Dalmau Editors, i molt especialment a la Sra. Eulàlia Barrasetas, així com a Copisteria Unió, ja que sense ells, aquest lliurament del recull no hagués estat possible. Recordin que en finalitzar l’acte, tots vostès tindran un exemplar a la seva disposició.

© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

Entrega del 28è PREMI FERRAN CANYAMERES DE NOVEL·LA

L’objecte d’aquest premi és una narració original i inèdita de gènere policíac, d’intriga o misteri.
El premi, que no té cap límit d’edat, enguany està dotat amb 6.000 euros, dels quals 1.500 euros són un avançament d’allò que reportin els drets d’autor, i el jurat del premi té la possibilitat de designar una obra finalista que, en cas de formalitzar-se’n l’edició, està dotada amb 600 euros com a avançament dels drets d’autor. El jurat podrà declarar-lo desert si ho considera convenient. El premi serà publicat per Pagès Editors, S.L.
Lectura de l’acta i del veredicte del jurat per part de la secretària del jurat senyora Anna Carol. A l'escenari l’Anna Carol, el Sr. Jordi Redondo, de la Junta Nacional d’Òmnium Cultural BCN i el Sr. Aleix Pons, en representació de La Previsió.

© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

Manel Aljama
Guanyador del 28è Premi Ferran Canyameres de Novel·la.
© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

Rosa Boladeras
Regidora de cultura de l’Ajuntament de Terrassa.
© Jaume Olivet 2019

Jordi Redondo
d’Òmnium Cultural BCN.
© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

Si vols pots:

Veure l'apartat de: Òmnium Cultural.
Veure el meu CV i saber com seguir les novetats: FOTO Jaume Olivet.
Pujada el diumenge 21 de juliol de 2019.

© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2016