© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

RUTA CULTURAL BARRIS DE TERRASSA - POBLE NOU - Galeria 2
Dissabte 15 de juny de 2019.

© Jaume Olivet 2019© Jaume Olivet 2019

Associació de Veïns Poble Nou.

Com ha representant de l'Associació hi tenim el senyor Dídac Romera que ens explica qui són i què és el que fan en bé del barri, així com els seus orígens i hi mantenint una xerrada molt interessant.

© Jaume Olivet 2019

L’any 1978 es reconeix oficialment l’AVV de Poble Nou. Des d’aleshores han passat diverses juntes; les primeres van viure el període de l’accentuat control de les associacions per part dels partits polítics, concretament del PSUC.
En aquells moments, feia més de sucursal del partit que no pas d’Associació de Veïns. La crisi del PSUC també va arribar al Poble Nou i una nova gent es va fer càrrec de l’Associació amb la idea de canviar substancialment la orientació que s’havia portat fins aleshores, etc

© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

També és la seu de la colla del Bitxo del Torrent Mitger.

En una porta que dóna al carrer dels Voluntaris vaig veure que treien el Bitxo concretament el dia del seu aniversari el passat mes de febrer, jo em trobava al barri estudiant aquesta ruta.

Com a persona responsable del Bitxo hem tingut al senyor Joaquim Solé, un veí molt antic del barri i amb molts bons coneixements i anècdotes d'ell.

© Jaume Olivet 2019

Imatge de l'antiga Hidroelèctrica de Catalunya S.A. a la carretera de Rellinars.

© Jaume Olivet 2019

Foto de procedència desconeguda.
© Jaume Olivet 2019

El Bitxo del Torrent Mitger

© Jaume Olivet 2019

Sembla que algú ens observa des de les alçades!
És ni més ni menys que el Bitxo del Torrent mitjer. De fet, n'és una petita rèplica.

© Jaume Olivet 2019

Llegenda:

El Bitxo és un drac vermell que llença foc i aigua. Terrassa és terra de torrents, rieres i riuades. En una d’aquestes riuades l’aigua va arrossegar-lo fins al Torrent Mitger on, un grup de joves, el va trobar malferit i se’n va fer càrrec. Neix així la colla del Bitxo del Torrent Mitger de Terrassa, el 17 de febrer de 1985, durant les festes de Carnestoltes de la ciutat. L’any 1996 es va fer una primera rèplica i darrerament, el 2013, una segona rèplica augmentant la grandària de la figura i els punts de foc. El Bitxo participa a les cercaviles llençant aigua i, als correfocs i nits de foc, llençant foc acompanyat del grup de “bitxers” i tabalers.© Jaume Olivet 2019 © Jaume Olivet 2019 © Jaume Olivet 2019

Els dos primers Bitxos van ser obra de l'artista Pepe Ruiz Raga, el darrer dels membres de la colla actual, principalment en Pere Lluís Carné i Josep MartínezColla:

Colla formada l'any 1985 per una trentena de joves que participen activament a la cultura popular, amb l'objectiu d'estendre-la arreu del país i que fa reviure aquesta tradició afegint nous elements per tal de fer-la encara més atractiva, espectacular i divertida.

© Jaume Olivet 2019

Des de 1985 fins a l’actualitat, la colla Bitxo del Torrent Mitger ha estat present en totes les edicions de la Festa Major de Terrassa i ha participat en nombroses festes d’arreu de Catalunya.

El Bitxo ha viatjat a Alemania en tres ocasions per participar en diversos actes de la ciutat d’Ulm, com ara la commemoració del 600 aniversari de la Carta de Jurament.

La primera figura del Bitxo va fer la seva primera aparició el 17 de febrer de 1985, durant la celebració de les festes de Carnestoltes i en plena efervescència per a la recuperació de les tradicions populars catalanes que havien estat prohibides durant la dictadura franquista.

El dia 17 de febrer es van complir 34 anys de Bitxo.

© Jaume Olivet 2019

Aquells que em coneixen saben com estimo l'imaginari de Terrassa, però he de dir que li tinc un carinyo molt especial al Bitxo. De fet, podríem dir que vaig assistir al seu naixement.

Vols saber més del Bitxo:

Apartat: Imaginari de Terrassa
Apartat: Bitxo del Torrent Mitger
Reportatge: La creació del nou Bitxo
Apartat cromos: El meu Àlbum de cromos - Bitzo


A la part posterior d'aquest edifici veiem un mural molt interessant de la colla, dóna al carrer dels Voluntaris.© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

© Jaume Olivet 2019

Si vols pots:

Veure el reportatge: Ruta Barri - Pueble Nou.
Veure l'apartat: Ruta Cultural i Fotogràfica de Terrassa.
Veure el meu CV i saber com seguir les novetats: FOTO Jaume Olivet.
Pujada el dijous 20 de juny de 2019.

© Jaume Olivet 2019
Contador:
Counter
© Jaume Olivet 2016