© Jaume Olivet 2017

© Jaume Olivet 2017

RUTA CULTURAL I FOTOGRÀFICA DE TERRASSA
El somni d'un friki - Part 1 - Arquitectura Friki
Dissabte 2 de desembre de 2017
Texto: Ferran Peña (En negre resum ruta) Jaume Olivet (en blau opinions)

© Jaume Olivet 2017© Jaume Olivet 2017

Dissabte, 2 de desembre, 10 del matí, 3ºC. Sí, realment fa un fred que pela!

La darrera ruta va ser al juliol i vam suar de valent, potser haurem de trobar un punt mig.

Malauradament en Fernando no farà la ruta amb nosaltres, però ens ha acompanyat un moment per obsequiar-nos amb uns dels seus dibuixos, moltíssimes gràcies, amic.

La quarta Ruta Cultural i Fotogràfica de Terrassa, porta el títol: "El somni d'un friki" tindrà lloc a la Rambla d'Egara i carrers dels voltants. En Ferran ens saluda a tots. Ara sí, comencem!

© Jaume Olivet 2017

© Jaume Olivet 2017

Baixant rambla avall:

© Jaume Olivet 2017

Quants anys portem veient el mateix cartell de Viatges Leyka?

© Jaume Olivet 2017

I la deixadesa de les façanes de les cases del costat?
Tants rètols desfasats que presagien interiorismes desactualitzats!

© Jaume Olivet 2017

Aquí és on hi ha gran part del mal. L'antic axioma "renovar-se o morir" que els nostres industrials van fer seu segles enrere, no sembla governar les intencions de cada comerciant. En gran part dels comerços no hi ha hagut renovació en 20 anys, i molts dels que han obert portes a la Rambla han seguit els mateixos postulats estètics, semblant més a una botigueta de barri de fa 40 anys que a un establiment del segle XXI.

© Jaume Olivet 2017

Els que em coneixeu bé, sabeu que m'agrada la diversitat, tinc amics i familiars nascuts a arreu: Europa, Àsia i Àfrica, però he de reconèixer que m'entristeix passejar per Terrassa i veure com els antics establiments han estat substituïts majoritariament per bassars i locutoris.

© Jaume Olivet 2017

I és que de la mateixa manera que valorem l'estètica en els espais públics quan passegem, als vianants també ens agrada visitar botigues i establiments d'hostaleria que ens cridin l'atenció per la seva bellesa. Aquí és on una gran ciutat marca la diferència.

Tenim uns edificis que mantenen prou bé l'estètica, però als baixos s'hi han fet afegits a les parets i s'han omplert amb rètols, cables i pósters exagerats d'anuncis.

© Jaume Olivet 2017

Qualsevol lloc és bo per possar un rètol, una finestra, una balconada, una farola, un semàfor, fins i tot els senyals de trànsit!

© Jaume Olivet 2017

Persianes metàl·liques? Quin horror! Sobre tot quan serveixen per fer pintades! Si no pots amb l'enemic, uneix-t'hi. A Sabadell han fet cas d'aquest lema i han creat zones per a graffitis (street art) on els artistes urbans expressen el seu art i el bandalisme desapareix progressivament.

A vegades m'agradaria que Terrassa s'assemblés més a s'Hertogenbosh, un poblet d'Holanda on viu el meu cunyat. Allà també juguen a hoquei i tenen una tradició jazzística important, però a s'Hertogenbosh no hi ha persianes metàl·liques als comerços, tot són vidrieres i els interiors contenen exposicions acurades dels productes, els baixos del edificis mantenen l'estètica de tota la finca, els rètols s'integren amb l'entorn i els carrers estan nets de pixades i cagades de gossos.

© Jaume Olivet 2017

Girem pel carrer Granius i a escassos metres ens trobem amb una casa mig fabricada amb contenidors marítims???

© Jaume Olivet 2017

© Jaume Olivet 2017

Si vols pots:

Veure reportatge: Ruta - El somni d'un friki .
Veure apartat: Ruta Cultural i Fotogràfica de Terrassa .
Seguir les novetats pel facebook? FOTO Jaume Olivet
Pujada el divendres 29 de desembre de 2017.

© Jaume Olivet 2017
© Jaume Olivet 2016