© Jaume Olivet

ELS LLIBRES

Qui més i qui menys sap per què és tradició regalar roses (veure La Llegenda de Sant Jordi). Però ...i, els llibres, d'on surten?

El 23 d'abril coincideixen dues festes: La Diada de Sant Jordi i el Dia del Llibre. Va ser un escriptor valencià que es deia Vicent Clavel, a ell se li va acudir, fa més de setenta anys, que seria una bona manera de difondre els llibres i la lectura.

I rumiant quin seria el millor dia de l'any per a fer la celebració, van triar el dia del naixement d'un geni de la literatura: Miguel de Cervantes, l'autor de Don Quijote de la Mancha. Miguel de Cervantes havia nascut un 7 d'octubre i les primeres festes del llibre es van fer en plena tardor.

Però com que amb fred i vent no ve gaire de gust passejar i mirar paradetes de llibres, la festa no tenia èxit. Aleshores van buscar una altra solució: commemorar el dia de la mort de l'escriptor, que és justament el 23 d'abril!.

L'any 1995, ambadalits per la festassa que organitzem pels carrers, la Unesco va declarar el 23 d'abril Dia Mundial del llibre i dels Drets d'Autor. Una altra curiositat, William Shakespeare, l'escriptor anglès més famós de tots els temps, també va morir un 23 d'abril.© Jaume Olivet